„Dragă M., vreau să mă dezvolt, să învăț să mă iubesc, dar mă simt blocată în rutină”

Dragă M.,

Nu mai am plăcerea, nu simt acel gust al vieții care era odată. Am intrat într-o rutină continuă școala-acasă. În nici unul din aceste locuri nu mă simt bine. Simt presiune din ambele părți. De la părinți nu am susținere, mereu mă contrează și nu îmi ascultă părerea. Sunt nemulțumită de felul în care arăt. Și mereu vreau ceva mai mult, vreau să mă dezvolt, să mă deosebesc de ceilalți, însă ceva mă stopează din drum. Și starea financiară în familie este una normală, însă mă afectează că nu îmi pot permite ce vreau.

Am planuri mari, însă mă sperie faptul că nu știu de unde să încep și nu am susținere. Foarte mult mă afectează orice părere și cuvânt nu chiar bun spus în adresa mea. Și mereu cer părerea cuiva fiindcă nu mă pot decide în unele situații. Cum aș putea să mă învăț să mă iubesc și să trec peste această stare nașpa?

RĂSPUNS

Stările pe care le descrii sunt tipice pentru adolescență. Este o perioadă a marilor schimbări, dar și a riscurilor deopotrivă. Unii oameni de știință o numesc „a doua naștere”, când corpul și mintea se schimbă în toate aspectele lor. Dar e și perioada cea mai bogată în curaj și creativitate!

Relația cu părinții

Îmi pare rău de relația cu părinții tăi. Adolescența aduce cu sine mai multe dificultăți de relaționare cu ei. Și asta nu înseamnă că nu te iubesc ori o fac intenționat.

Nevoile de dezvoltare ale unui adolescent diferă de cele ale părinților. Adolescentul are nevoie de: autonomie, explorare, intimitate, inovație, construirea identității de sine. În același, timp, așteptările și nevoile părinților includ control, siguranță, responsabilitate din partea copilului.

Distanțarea de părinți e un proces normal, dar detașarea totală este dăunătoare. Ce ai putea face să te simți mai înțeleasă?

  • Evită să-ți vezi părinții ca fiind dușmanii tăi. Manifestă empatie față ei, încearcă să le înțelegi comportamentele și motivele. Întreabă-te cum ai fi procedat tu în locul lor.
  • Împărtășește cu ei ceea ce simți și crezi.

Exemplu: Mă simt tristă și neînțeleasă când îmi respingeți părerile. Îmi este greu. Am nevoie să mă ascultați și să apreciați punctul meu de vedere. Asta înseamnă mult pentru mine.

  • Asumă-ți responsabilitate pentru propriile acțiuni. Întreabă-i și pe părinți cum au trecut ei prin această etapă?
  • Apelează la ajutorul consilierului școlar, a unui specialist în sănătate mintală ori a centrului prietenos tinerilor pentru a cunoaște împreună cu părinții despre schimbările prin care trec adolescenții și mijloacele eficiente de acțiune.

Redobândirea gustului vieții 

Faptul că nu mai simți acel gust al vieții de altădată, iar școala și casa reprezintă o rutină nu este un semn că e ceva în neregulă cu tine. Se datorează schimbărilor cerebrale, chiar dacă nu le vezi direct. Creierul este o colecție de celule care comunică între ele prin intermediul unor substanțe numite neurotransmițători, cum ar fi dopamina, serotonina, endorfinele etc. În această perioadă nivelul de dopamină și serotonină este scăzut.

Datorită modificărilor la nivelul serotoninei creierul tău se aseamănă cu a unei persoane depresive, din acest motiv te și simți tristă de multe ori. Dar pentru a scăpa de aceste stări, este important să fii implicată în cât mai multe activități plăcute pentru tine. Asta te va ajuta să te simți mai bine.

Exemplu: ascultă muzica preferată, ieși cu prietenii, dansează, mergi cu bicicleta, implică-te în activități de voluntariat, privește o comedie etc.

Dopamina răspunde de căutarea satisfacției și a plăcerii, iar nivelul scăzut de această substanță generează plictiseală. Însă plictiseala te poate face să descoperi lucruri și persoane noi, situațiile noi stimulând creșterea nivelului de dopamină. Dar ar fi bine să cunoști:

  • Dopamina cere activități noi și riscante;
  • Adolescenții recunosc riscurile, dar au tendința de a pune accent doar pe beneficii într-o anumită situație;
  • Experiențele noi secretă o cantitate mare de dopamină – unele persoane pot dezvolta dependență.

Din acest motiv ai nevoie de persoane mature de încredere în preajma ta. Ele te pot ajuta să navighezi cu înțelepciune această perioadă, pentru a ieși sănătoasă fizic și mental.

Exemplu: Emma are o dorință arzătoare de a-și face un tatuaj. Un adult din preajma ei ar putea să o ajute să-și aleagă un salon unde se respectă regulile de igienă. Asta ar preîntâmpina riscurile de infectare. Ea conștientizează riscurile, însă pune accent doar pe beneficiul de a avea tatuaj.

Cel mai probabil ești nemulțumită de felul în care arăți, vrei să te deosebești de ceilalți, te afectează orice cuvânt nu chiar bun spus la adresa ta, deoarece:

  • Dorința de originalitate este o caracteristică a adolescentei. Fiecare adolescent dorește să atragă atenția asupra sa, prin diferite moduri: vestimentație, fizic, caracter, performanțe etc.
  • Corpul în această perioadă crește neproporțional. Greutatea se poate dubla. Tenul are o tendință spre îngrășare.
  • Ca rezultat al maturizării sistemului limbic, dar și a schimbărilor hormonale, ești mai sensibilă emoțional. Poți fi ușor lezată atunci când cineva se comportă incorect. Critica din partea părinților, pedagogilor, colegilor de clasă îți afectează felul în care te percepi și acționezi.

Cunoaște-te mai bine

Deși adolescența este o perioadă caracterizată de vulnerabilitate, este și o perioadă de maximă creativitate. Adolescența ne oferă o lentilă prin care ne putem vedea într-o lumină nouă. Este o perioadă în care ne inventăm pe noi înșine. Dar care sunt mijloace care te pot ajuta să te iubești?

  • Cunoaște-te. Identifică care sunt capacitățile și limitele tale. Implică-te în diferite activități și vezi în care dintre ele te simți mai competentă și mai bine. Acționează!
  • Petrece timp cu tine – meditează. Fii mai aproape de lumea ta interioară – gânduri, emoții credințe, nevoi. Sunt suficiente și zece minute pe zi. Acest exercițiu îți ajută corpul, creierul, mintea, viața interioară și relațiile cu ceilalți. Asta te va ajuta să relaționezi cu tine însăți într-un mod mai blând și mai plin de susținere.
  • Împrietenește-te cu greșeala. Greșeala este cel mai bun mod de învățare. Fiecare eșec este urmat de succes. Apreciază efortul, nu rezultatul. Cunoști vreo persoană care nu a greșit vreodată?
  • Construiește relații de încredere și socializează. Petrece timp de calitate în grupul tău de prieteni. Alege una, două persoane mature de încredere care te pot ghida, susține, încuraja, aprecia. Relațiile armonioase ne fac mai fericiți și ne aduc bunăstare.
  • Revizuiește relația cu corpul tău. A fi frumoasă înseamnă să fii sănătoasă. Pentru a fi sănătoasă ai nevoie de opt ore de somn, alimentație echilibrată, mișcare. Exercițiile fizice aduc energie și te pot face să te simți excelent din punct de vedere mintal.
  • Afișează la vedere și citește cât mai frecvent următoarele sintagme:

– Îmi place de mine – mă apreciez și mă accept așa cum sunt;

– Nevoile mele sunt la fel de importante ca ale celorlalți;

– Sunt unică în felul meu și unicul om cu care trebuie să mă compar sunt eu din trecut;

– Cred că sunt la fel de valoroasă ca ceilalți, indiferent de performanțele mele, imagine, realizări sau avere;

– Îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce cred, simt și fac;

– Mă încurajez singură atunci când situația devine dificilă.

Creierul are capacitatea de a se schimba fizic ca urmare a modului nostru de a gândi. Acest lucru se cheamă neuroplasticitate. Mai exact, dacă îți impui în mod constant să ai gânduri pozitive, îți poți restructura creierul și dezvolta acele zone care stimulează sentimentele pozitive. Experimentează!

În viață avem parte de multe schimbări. Unele plăcute, altele mai puțin plăcute. Dar există o mulțime de metode și idei care ne vin în ajutor.

Apelează cu încredere și la susținerea specialiștilor, deoarece ei operează zilnic cu astfel de situații. E un drum mai greu de parcurs, însă o călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas!

Poți apela cu încredere la specialiștii în domeniul sănătății mintale, care activează în cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală din Moldova

Rubrica „Dragă M.” este realizată de Moldova.org în parteneriat cu proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Răspunsurile la scrisorile primite de la cititori sunt pregătite de specialiști în sănătate mintală.

Oricine ne poate scrie anonim despre problemele cu care se confruntă, completând acest formular, având și posibilitatea să lase o metoda de a fi contactați pentru întrebări de concretizare din partea specialistei/ului în sănătate mintală care va prelua cazul. Confidențialitatea datelor cu caracter personal este asigurată.

Ilustrație de Natalia Gârbu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.