PREMIERĂ pentru Germania! Cumpără drone înarmate în valoare de peste 150 milioane de euro

06 Apr. 2022, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2022, 17:28 // Actual //  MD Bani

Comisia pentru apărare din Bundestagul german a dat miercuri undă verde pentru achiziţia de drone înarmate, o premieră în Germania, ţară care în urma invaziei ruse asupra Ucrainei a decis să-şi sporească masiv cheltuielile militare.

Astfel, Comisia a aprobat achiziţia a 140 de drone armate model israelian Heron TP, scrie Agerpres. Ministerul Apărării german preconizează să utilizeze 60 dintre ele pentru antrenamente şi alte 80 pentru „uz operaţional”, potrivit proiectului adoptat de comisie.

Dronele ar urma să fie livrate în decursul următorilor cinci ani și vor costa aproximativ 152,6 milioane de euro.

Potrivit informațiilor, dronele vor fi folosite, în special, pentru „a contribui la protecţia de soldaţi aflaţi în misiune în străinătate”.

Germania a decis deja în 2018 să achiziţioneze drone Heron TP, însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz, pe atunci membru al coaliţiei de guvernare conduse de Angela Merkel, s-a opus înarmării lor şi proiectul nu a fost finalizat.

După ani în care Germania a subinvestit în înarmare, ea a făcut la mijlocul lui februarie o schimbare istorică în această privinţă, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei care a avut efectul unei unde de şoc.

Cancelarul federal german Scholz a anunţat că doreşte să aloce 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei naţionale şi că Germania va cheltui de acum încolo în fiecare an cel puţin 2% din PIB-ul federal pentru apărare.

Germania intenţionează să achiziţioneze în special un sistem de apărare antirachetă israelian, de tipul Domului de Fier.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău