image
Sursa foto: nas.gov.ua

Savanții ucraineni rup legăturile cu Academia de Științe a Rusiei și cu oameni de știință care nu condamnă invazia rusească

Academia Națională de Științe a Ucrainei (ANSU) a întrerupt relațiile de colaborare cu Academia de Științe a Rusiei (AȘR), cu toate celelalte organizații științifice rusești și internaționale, cu savanții din toată lumea, care se află sub controlul Moscovei, precum și cu Asociația Internațională a Academiilor de Științe, care nu a condamnat agresiunea rusă în Ucraina. La rândul lor, toți membrii de onoare ucraineni ai AȘR renunță la această calitate.

Pe 30 martie, Academia Națională de Științe a Ucrainei a adoptat o rezoluție, prin care anunță întreruperea oricărei colaborări cu oamenii de știință și organizațiile științifice din Rusia și alte țări, care se supun Kremlinului și utilizează narativele rusești cu privire la invazia rusă în Ucraina. De asemenea, ANSU a ieșit din componența Asociației Internaționale a Academiilor de Științe, care nu a condamnat războiul ruso-ucrainean, se arată în documentul publicat pe site-ul instituției.

„Academia Națională de Științe a Ucrainei rupe acordurile de cooperare științifică și tehnologică cu Academia de Științe a Rusiei, filiala din Siberia a AȘR, Universitatea de stat din Moscova „A. V. Lomonosov”, Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, Fundația rusă pentru cercetări de bază”, se menționează în textul rezoluției.

Totodată, specifică ANSU, toți savanții ucraineni, care dețin calitatea de membri de onoare ai Academiei de Științe a Rusiei, au solicitat printr-o declarație comună prezidiului AȘR să fie excluși din forul științific de la Moscova. Pe de altă parte, secțiile Academiei Naționale de Științe a Ucrainei îi vor înlătura din componența instituției pe toți membrii de onoare străini, care sprijină acțiunile Federației Ruse în acest război.

Rezoluția ANSU a fost adoptată după ce Alexandr Sergheev, președintele Academiei de Științe a Rusiei, a declarat că orice insultă din partea oamenilor de știință la adresa Kremlinului cu privire la „operațiunea militară specială în Ucraina” este inacceptabilă, notează RIA Novosti.

Menționăm că pe 28 februarie, peste patru zile după declanșarea războiului ruso-ucrainean, Academia de Științe a Moldovei a numit într-o rezoluție invazia rusă drept „operațiune militară a Federațieiu Ruse”. După ce academicianul Eugen Doga a declarat pentru Jurnal.md că în acest mod conducerea forului științific „ne-a făcut de rușinea lumii”, textul rezoluției a fost schimbat, însă compozitorul a fost aspru criticat pentru poziția sa de către unii angajați ai Academiei. În cele din urmă, Adunarea Generală a AȘM a solicitat Comisiei de etică a instituției să se expună cu privire la afirmațiile lui Doga.

Noutăţile partenerilor

comentarii: