image
Sursa foto: henleyglobal.com

Creștere pentru Ucraina în topul mondial al pașapoartelor, în timp ce Rusia rămâne în urmă; Ce loc ocupă Republica Moldova

La șase săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, impactul asupra libertății de călătorie și asupra mobilității a fost unul dramatic, arată clasamentul companiei Henley Passport Index, un top al celor mai puternice pașapoarte din lume.

Potrivit companiei, topul întocmit în funcție de numărul de țări în care deținătorii acestora pot călători fără viză arată impactul profund și poate ireversibil al războiului asupra libertății de mișcare în regiune, pe măsură ce o nouă Cortină de Fier coboară.

Războiul a declanșat cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial, peste 4 milioane de ucraineni fugind în țările vecine. UE, SUA, Canada și alte țări occidentale și-au închis spațiile aeriene pentru Rusia, au impus interdicții stricte de călătorie unor cetățeni ruși și, în multe cazuri, au încetat complet procesarea cererilor de viză, condamnând efectiv pașaportul rusesc la statutul de nedorit.

În schimb, pentru Ucraina, UE a aprobat un plan de urgență care le permite ucrainenilor să trăiască și să lucreze în oricare dintre cele 27 de state membre timp de până la trei ani, în timp ce alte țări occidentale și-au ajustat politicile de viză în favoarea deținătorilor de pașapoarte ucrainene sau au renunțat cu totul la cerințele de viză.

Ucraina are în prezent un scor fără viză de 143, un record pentru țara care acum ocupă locul 34 în clasament, în timp ce Rusia este în urmă pe locul 49, cu un scor de 117 - un decalaj care se va mări probabil în lunile următoare.

Japonia și Singapore ocupă primul loc în clasament, oferind cetățenilor lor acces fără vize în 192 de țări, iar Germania și Coreea de Sud s-au poziționat pe locul doi, cu un număr de 190 de țări.

Paşaportul din Republica Moldova se află pe locul 47 (49 - în 2020). Cetăţenii ţării noastre pot călători în 120 de state fără viză.

Una dintre ultimele poziții ale ratingului libertății de circulație pentru cetățeni este în continuare ocupată de Afganistan, ai căror cetățeni sunt liberi să viziteze doar 26 destinații din întreaga lume.

Noutăţile partenerilor

comentarii: