image
Sursa foto: AP

NATO se așteaptă la „atacuri foarte concentrate” ale trupelor rusești asupra regiunii Donbas, în următoarele săptămâni

Secretarul general al NATO se așteaptă la “atacuri foarte concentrate” ale trupelor rusești asupra regiunii Donbas, în următoarele săptămâni.

Jens Stoltenberg spune că retragerea trupelor Rusiei din apropierea Kievului face parte din planul Moscovei de a ocupa în totalitate regiunea Donbas în următoarele săptămâni.

“Vedem acum o retragere semnificativă a trupelor rusești de lângă Kiev, pentru a se regrupa, reaproviziona și pentru a se axa spre partea de est a Ucrainei. În următoarele săptămâni ne așteptăm la o nouă ofensivă a forțelor rusești în estul și sudul Ucrainei, cu atacuri foarte concentrate, pentru a încerca să ocupe întreaga regiune Donbas și să creeze un pod către Crimeea”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles, scrie Biziday.

Secretarul General al NATO a mai transmis că aliații sunt de acord să sprijine Ucraina cu un nou transport de arme: “Vorbim despre sisteme avansate de arme. Vorbim, de exemplu, de rachete de tip Javelin și alte arme antitanc”.

Ministerul rus al Apărării a anunțat în urmă cu o săptămână că Rusia va “reduce drastic” activitatea militară din jurul Kievului și al orașului Cernihiv. Anunțul a fost întâmpinat cu un anumit scepticism din partea comunității internaționale, mai mulți oficiali și lideri spunând că noua mișcare a Moscovei este de fapt o redistribuire a trupelor către alte regiuni.

De asemenea, Stoltenberg a adăugat că ar saluta aderarea Finlandei și Suediei la NATO dacă ar dori acest lucru, precizând că o astfel de mișcare depinde de cele două națiuni: “Dacă vor aplica, mă aștept ca 30 de aliați să le primească”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: