ANTA a sancționat 53 șoferi de transport național și internațional, într-o lună. Ce încălcări au fost depistate

În perioada 01 martie – 01 aprilie, inspectorii Agenției au continuat acțiunile de prevenire și combatere a transportului ilicit de mărfuri, colete și persoane în trafic național și internațional. În cadrul acțiunilor de monitorizare și control organizate pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni, Sculeni, Costești, Cahul și Giurgiulești, au fost întocmite 228 procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate sancțiuni în mărime de 17606 u.c., în baza art. 197, 200, 204, 207 și 224 ale Codului Contravențional, pentru încălcarea normelor de efectuare ale transportului rutier de persoane, mărfuri și colete.

Foto: ANTA

ANTA menționează, că pentru 53 conducători auto a fost aplicată inclusiv și măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, în conformitate cu prevederile art. 439(1) al Codului Contravențional.

Totodată, pentru utilizarea echipamentului fraudulos capabil să modifice datele aparatului de înregistrare şi/sau ale dispozitivului de limitare a vitezei, falsificarea foilor de înregistrare ori a datelor descărcate de pe tahograf şi/sau de pe cartela tahografică a conducătorului auto, un operator de transport a fost tras la răspundere contravențională conform art. 197 alin. (20) din Codul Contravențional.

Agenția Națională Transport Auto informează că, în perioada 01 ianuarie - 04 aprilie curent, pentru transportarea ilicită contra cost de persoane, mărfuri și colete și/sau prestarea serviciilor contra cost în lipsa înregistrării în Registrul Operatorilor de Transport Rutier și/sau cu admiterea încălcărilor prevăzute de norma legală, inspectorii Agenției au întocmit 948 procese-verbale cu privire la contravenție, cu aplicarea pentru 217 conducători auto a măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, în conformitate cu prevederile art. 439(1) al Codului Contravențional. Au fost aplicate amenzi contravenționale în mărime de 64 102 u.c.

Concomitent, pentru încălcarea normelor de efectuare a transporturilor rutiere cu greutăți și/sau gabarite care depășesc limitele admise, au fost întocmite 926 procese-verbale privind controlul sarcinii pe osie, fiind calculate taxe de folosire ale drumurilor în mărime de 68 834 euro.

În acest context, Agenția Națională Transport Auto atenționează conducătorii auto antrenați în efectuarea operațiunilor de transport, precum și operatorii de transport rutier, despre continuarea acțiunilor de monitorizare și control a transportului rutier de mărfuri, colete și persoane.


Pub