The New York Times: Cadavrele civililor din Bucea zac pe străzi săptămâni întregi, arată imaginile din satelit

O analiză a imaginilor din satelit realizată de The New York Times respinge afirmațiile autorităților ruse conform cărora uciderea civililor din Bucea, o suburbie a Kievului, a avut loc după ce soldații lor au părăsit fața locului.

Foto: The New York Times

Potrivit presei,  în weekend, când au apărut imagini cu cadavrele unor civili morți zăcând pe străzile din Bucea – mulți cu mâinile legate, iar unii cu răni de pușcă în cap – Ministerul rus al Apărării a negat orice responsabilitate. Într-o postare Telegram de duminică, ministerul a lăsat să se înțeleagă că cadavrele au fost plasate în stradă după ce „toate unitățile ruse s-au retras complet din Bucea” pe 30 martie.

Rusia a susținut că filmarea este „o altă farsă” și a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta despre ceea ce a numit „provocari ale radicalilor ucraineni” la Bucea.

Cu toate acestea, o analiză a videoclipurilor și imaginilor din satelit realizată de Times arată că mulți dintre civili au fost uciși cu mai bine de trei săptămâni în urmă, când armata rusă controla locul.

Un videoclip filmat de un consilier local pe 2 aprilie arată mai multe cadavre împrăștiate pe strada Yablonska din Bucea. Imaginile din satelit furnizate Times de Maxar Technologies arată că cel puțin 11 dintre aceștia se aflau în stradă din 11 martie, dată la care, potrivit rapoartelor rusești, orașul a fost ocupat de Rusia.

Pentru a confirma momentul în care au fost declanșate cadavrele și pentru a stabili când ar fi putut fi uciși civilii, echipa Times Visual Investigations a efectuat o analiză înainte și după a imaginilor din satelit. Imaginile arată că, între 9 și 11 martie, de-a lungul străzii Yablonska au apărut obiecte întunecate asemănătoare ca mărime cu un corp uman. Aceste forme apar în pozițiile precise în care au fost găsite cadavrele după ce forțele ucrainene au recucerit Bucea, așa cum se arată în videoclipurile din 2 aprilie. O analiză ulterioară arată că obiectele au rămas în acele poziții timp de trei săptămâni.

Cauzele morții nu sunt clare. Unele dintre cadavre au fost găsite lângă ceea ce pare a fi un crater de impact. Alții au fost găsiți lângă mașini abandonate. Trei dintre cadavre zăceau lângă biciclete. Unii au mâinile legate la spate cu pânză albă. Cadavrele au fost împrăștiate de-a lungul a peste 800 de metri de strada Yablonska.

Un al doilea videoclip filmat pe strada Yablonska arată încă trei cadavre. Unul stă lângă o bicicletă, altul lângă o mașină abandonată. Imaginile din satelit arată că mașinile abandonate și cadavrul din apropiere au apărut între 20 și 21 martie.

Acestea sunt doar câteva dintre cadavrele civile descoperite încă de sâmbătă. Associated Press a publicat imagini cu cel puțin șase bărbați întinși împreună în spatele unei clădiri de birouri, unii cu mâinile legate la spate. Clădirea este situată la aproximativ o milă vest de alte victime care au fost găsite de-a lungul străzii Yablonska.


Pub