Au vrut să îl scape de pedeapsă pe procurorul de la Drochia, prins beat la volan. Doi acuzatori și un medic-șef de la Nisporeni, trimiși pe banca acuzaților
Procuratura Anticorupție informează că, la 04 aprilie 2022, a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a doi procurori, unul cu funcție de execuție din cadrul Procuraturii raionului Drochia și altul cu funcție de conducere în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni, precum și un șef de secție din cadrul Spitalului Raional Nisporeni, pentru complicitate la pregătirea infracțiunii de amestec în înfăptuirea urmăririi penale (infracțiune prevăzută de art.26, 303 alin.(3) din Codul penal), cu scopul de a-l scăpa de pedeapsă penală pe unul dintre procurorii vizați, documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, acțiuni ce au fost săvârșite cu folosirea situației de serviciu.
Foto: UNIMEDIA
PA menționează că, procurorul din cadrul Procuraturii Drochia mai este învinuit și de săvârșirea infracțiunii de eschivare a conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei (art.264/1 alin.(3) din Codul penal).

„Amintim că, la data de 11 decembrie 2021, un procuror din cadrul Procuraturii raionului Drochia a fost implicat într-un accident rutier în timp ce se deplasa pe o stradă din raionul Nisporeni. În cadrul documentării accidentului rutier, din motivul că, asupra procurorului vizat persista bănuiala rezonabilă că a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate, acestuia i-au fost colectate probe biologice de sânge. Respectiv, în scopul evitării atragerii la răspundere penală, acesta l-a contactat pe procurorul adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Nisporeni, care la rândul său folosindu-se de situația de serviciu și autoritatea sa, l-a determinat pe unul dintre șefii de secție, care era de gardă la acea dată din cadrul IMSP Spitalul raional Nisporeni, să preleveze probe biologice de la o persoană, pe care să le înlocuiască cu probele biologice de sânge luate inițial de la procurorul implicat în accidentul rutier, prin desigilarea ambalajului în care acestea au fost împachetate”, anunță PA.

PA informează că, acțiunile procurorilor vizați, au fost investigate și de către Inspecția procurorilor în cadrul unor anchete disciplinare, prin prisma comiterii unei abateri disciplinare. După finalizarea verificării sesizărilor cu privire la fapta ce poate constitui abatere disciplinară, Inspecția procurorilor a transmis materialele la Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, unde la moment se află în proces de examinare, nefiind emisă o decizie referitor la cazurile sesizate.

Mai mult ca atât, la demersul Procurorului General interimar, Consiliul Superior al Procurorilor a emis acordul cu privire la suspendarea din funcția a procurorului de la Drochia. Respectiv în privința procurorului de la Nisporeni, Consiliul Superior al Procurorilor, încă nu s-a expus, demersul dat fiind amânat pentru ședința următoare.

Un procuror din cadrul Procuraturii Drochia a urcat la volan beat și a provocat un accident pe o stradă din Nisporeni. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 11 decembrie. Mariana Cherpec, procuror responsabil de comunicarea cu mass-media a PG, a comunicat pentru UNIMEDIA că acțiunile procurorului se examinează în cadrul unui proces penal, iar în dependență de rezultatele constatărilor efectuate ca urmare a prelevării probelor, se va decide asupra pornirii sau nu a unei urmăriri penale pe faptul conducerii mașinii în stare de ebrietate.


Pub