A 41-a zi de război: Noi coridoare umanitare. Rusia îşi regrupează trupele pentru a ataca în estul Ucrainei. Ursula von der Leyen merge la Kiev

Președintele ucrainean se va adresa marți Organizației Națiunilor Unite, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate. În discursul pe care l-a ținut în cursul nopții, Volodimir Zelenski a promis că toate crimele de război comise de forțele ruse împotriva civililor din orașele Ucrainei vor fi documentate. Procurorii vor face tot posibilul pentru a-i identifica pe autorii atrocităților, a mai spus liderul de la Kiev. Pentru asta, Ucraina va colabora cu Uniunea Europeană și instituțiile internaționale, în special Curtea Penală Internațională. Zelenski a adăugat că este în interesul Kievului să aibă o anchetă deschisă și transparentă, transmite digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

Justiţia germană a anunțat marți că a destructurat „cea mai mare” platformă mondială de vânzări pe darknet, numită „Hydra Market” şi care funcţiona în limba rusă din 2015.

„Serverele celei mai mari pieţe a darknet din lume au fost confiscate şi 543 bitcoin cu o valoare totală de circa 23 milioane de euro au fost securizaţi”, au informat parchetul din Frankfurt şi Oficiul federal de poliţie BKA, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Anchetatorii suspectează că platforma, care avea circa 17 milioane de clienţi, servea pentru activităţi infracţionale şi spălare de bani prin 19.000 de conturi de vânzare.

Cel puţin 1,23 miliarde de euro au fost obţinuţi prin vânzări prin intermediul „Hydra Market” doar în 2020, ceea ce făcea din această platformă „piaţa ilegală cu cifra de afaceri cea mai mare din lume”, potrivit autorităţilor germane.

Hydra domina piaţa pentru că Ucraina şi Rusia sunt primele două utilizatoare de criptomonede din lume, afirmă Kim Grauer, expert al Chainalysis, citat de Bloomberg.

Danemarca a expulzat 15 diplomați ruși, acuzați de spionaj. Decizia guvernului de la Copehaga este ultima dintr-o serie care a început săptămânile trecute. Și Italia a anunțat marți expulzarea a 30 de diplomați ruși.

„Am descoperit că cei 15 erau agenți de informații ruși care desfășurau acțiuni de spionaj pe teritoriul danez”, a declarat jurnaliștilor ministrul danez de externe Jeppe Kofod. El a adăugat că dorește „să trimită Rusiei un semnal clar că spionajul pe teritoriul danez este inacceptabil”.

Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din motive de securitate, a declarat ministrul de externe Luigi Di Maio marți dimineață. El a adăugat că ambasadorul Federației Ruse în Italia, Serghei Razov a fost informat despre această decizie.

Di Maio a precizat că această măsură a fost necesară din motive legate de securitatea națională, în contextul actualei situații de criză, rezultată din agresiunea Rusiei în Ucraina.

Echipa Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, reţinută luni de poliţie într-o zonă controlată de trupele ruse lângă Mariupol în Ucraina, „a fost eliberată în timpul nopţii”, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Crucii Roşii, citat de France Presse, informează Agerpres.

Echipa, arestată la Manguş, la 20 km vest de Mariupol, „se concentrează acum pe continuarea operaţiunilor de evacuare umanitară”, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că acest incident „demonstrează volatilitatea şi complexitatea” acestei operaţiuni.

Această echipă încearcă de vineri să ajungă la Mariupol, marele oraş-port asediat şi bombardat de mai multe săptămâni de către armata rusă, pentru a facilita evacuarea civililor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, se vor deplasa săptămâna aceasta la Kiev pentru o întâlnire cu Zelenski, a anunțat un purtător de cuvânt al UE.

Vizita va avea loc „înainte de campania de strângere de fonduri #StandUpForUkraine de sâmbătă, la Varșovia”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al UE, Eric Mamer.

Guvernul ucrainean a programat marţi deschiderea a şapte coridoare umanitare pentru evacuarea cetăţenilor din zonele cele mai afectate de bombardamentele ruse, a indicat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul său de Telegram.

Ca în majoritatea cazurilor până acum, locuitorii din Mariupol vor putea părăsi oraşul doar cu autoturisme private, a indicat Vereşciuk, citată de Ukrinform, potrivit Agerpres.

Cel mai important coridor este cel care leagă Zaporojie de oraşul-port Mariupol, aflat sub asediu din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

Autoritățile afirmă că au mai rămas aproximativ 160.000 de persoane în orașul care avea aproximativ o jumătate de milion de locuitori înainte de invazie.

Potrivit consiliului municipal, 80% din clădirile oraşului au fost distruse sau grav avariate de bombardamentele ruseşti.

Vicepremierul ucrainean a acuzat trupele ruse că, în pofida compromisurilor convenite, acestea blochează în continuare convoaiele cu ajutor umanitar pentru Mariupol. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de sabotarea evacuării civililor din acest oraş, notează dpa.

„Ocupanţii ruşi i-au blocat pe reprezentanţii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în localitatea vecină Manguş. După negocieri, aceştia au fost eliberaţi noaptea trecută şi trimişi înapoi în Zaporojie, fără să-şi fi atins obiectivul”, a afirmat vicepremierul ucrainean.

Tot din oraşul de coastă Manguş, din sud, în direcţia Berdiansk, au fost pregătite în total şapte autobuze care vor fi însoţite de reprezentanţi ai Crucii Roşii. Se aşteaptă să vină oamenii care vor reuşi să plece din localităţile din apropiere şi să iasă din Mariupol pentru a fi transferaţi în Zaporojie.

Guvernul ucrainean a consemnat evacuarea lentă care are loc la Mariupol, unde doar câteva sute de persoane reuşesc să fugă zilnic şi în majoritatea cazurilor în autoturisme private.


Pub