(video) Protest la Cahul, organizat de socialiști: Manifestanții cer eliberarea lui Marcel Cenușă și acuză guvernarea de răfuială politică

La Cahul, în fața clădirii Procuraturii raionale, a avut loc astăzi un protest în apărarea președintelui raionului Cahul, Marcel Cenușă, care a fost reținut cu o zi înainte de Centrul Național Anticorupție. La miting au participat deputați din fracțiunea blocului Comuniștilor și Socialiștilor, consilieri raionali, conducerea organizației teritoriale Cahul a PSRM. Participanții la miting au scandat: „Vrem o justiție corectă!”, „Nu represaliilor politice!”, „Nu fărădelegilor!”.

Foto: solicialistii.md

„Acest guvern acționează exact la fel ca regimul oligarhic al lui Plahotniuc, am avut un guvern „albastru” – a devenit unul „galben”, dar metodele sunt absolut aceleași: ei rețin reprezentanții opoziției la comandă”, a declarat în cadrul protestului Victor Poleacov, președintele aripii de tineret a Gărzii Tinere PSRM.

El a menționat că autoritățile l-au reținut pe unul dintre cei mai activi președinți de raion care s-a dedicat plenar activităților umanitare de primire a refugiaților, un bărbat cu o reputație impecabilă, care se bucură de mult respect în raion. „Este persoana care și-a permis să declare că raioanele au nevoie de sprijin financiar, deoarece bugetul local este auster și nu dispune de bani suficienți pentru plata salariilor profesorilor, medicilor și pentru a asigura activitatea vitală a organizațiilor locale”.

Președintele fracțiunii PSRM în consiliul raional Cahul, Valeriu Valachi, a menționat în discursul său: „Îmi exprim regretul față de justiția care se produce în țara noastră, față de acțiunile actualei guvernări care au dus la arestarea președintelui consiliului raional, un coleg de nota 10, care niciodată nu a vârât mâna în haznaua statului. Cu părere de rău ne întoarcem în 2019, când justiția se făcea selectiv, când oamenii care nu convin guvernării se alegeau cu dosare supte din deget. Tot ce se face nu va duce la îmbunătățirea vieții și nu va duce la dezvoltarea țării, toate aceste acțiuni sunt un show politic.”

Evghenii Osadcenco, președintele organizației teritoriale a PSRM, a atras atenția asupra faptului că cinci din cele nouă persoane reținute sunt membri ai organizației raionale a socialiștilor.

„Noi știm că oponenții noștri din consiliul raional își doreau de mult să-l înlăture pe președintele nostru din funcția de președinte. Însă ei nu au avut posibilitatea, de aceea au mers pe calea celor mai josnice și mizerabile răzbunări. Am crezut că au trecut vremurile tulburi din trecut, când, prin aceleași metode, erau arestați oamenii care nu conveneau guvernării. Dar, din păcate, totul revine din nou”, a subliniat Evghenii Osadcenco.

Adrian Lebedinschi, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, consideră că reținerea lui Marcel Cenușă este un atac raider asupra organelor administrației locale a regiunii. De aceea Partidul Socialiștilor va cere eliberarea celor reținuți. „Acțiunile de protest în apărarea lui Marcel Cenușă vor continua până vor fi eliberați toți cei reținuți”, a menționat deputatul.

Potrivit afirmațiilor sale, reținerea lui Cenușă este o comandă politică îndreptată împotriva oricărei persoane care va îndrăzni să critice puterea centrală, pentru ca, în consecință, să desemneze oameni loiali.

Nouă persoane din Cahul au fost reținute de către procurorii anticorupție și ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Printre reținuți sunt președintele raionului Cahul, primarul unei localități, șeful și un angajat al direcției Construcții din cadrul Consiliului raional, un specialist al direcției Achiziții publice, dar și 4 reprezentanți ai unor agenți economici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.






Pub