Fotoliul de șef al ANI, oficial liber: Maia Sandu a acceptat cererea de demisie a Rodicăi Antoci

Fotoliul de șef al ANI este oficial liber. Președinta, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul privind încetarea mandatului Rodicăi Antoci din funcția de președintă a Autorității Naționale de Integritate. 

Foto: presedinte.md

Decretul vine ca răspuns la cererea de demisie depusă de funcționară și intră în vigoare la data semnării.

Ieri, cei șase membri ai Consiliului de Integritate au acceptat în unanimitate cererea de demisie a Rodicăi Antoci.

Președinta suspendată a Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, a scris vineri cerere de demisie. Aceasta a fost expediată în adresa șefei statului, Maia Sandu și indică 1 aprilie 2022 drept data demisiei. Ulterior, Președinția a redirecționat cererea de demisie a Rodicăi Antoci către Consiliu de Integritate.

Șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul de suspendare a șefei ANI din funcție pe 24 martie 2022. Asta după propunerea înaintată de Consiliul de Integritate al ANI. Rodica Antoci a respins acuzațiile care i se aduc și a declarat că cererea de suspendare din funcție este contrar legii, fapt ce va demonstra în instanța de judecată, dacă va fi necesar.

Hotărârea ar fi fost luată la cererea procurorilor, care investighează o cauză penală ce o vizează pe Rodica Antoci. Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci și o angajată ANI au fost citate la Procuratura Anticorupție pentru audieri în calitate de bănuite într-o cauză penală pentru depășire de serviciu.

Autoritatea Națională de Integritate a venit cu mai multe precizări, după ce procurorii au luat cu asalt domiciliul președintei instituției, Rodica Antoci.

Totodată, Rodica Antoci, anunța anterior că nu intenționează să lase fotoliul înainte de finalizarea mandatului. „Pentru ce trebuie să demisionez? Că mi-am făcut atribuțiile funcționale, că în 4 ani de mandat am construit o instituție care din start nu a fost dorită de cei din Moldova?”, a declarat aceasta.


Pub