Prințul Hamzah bin Hussein al Iordaniei renunță la titlul regal

05 Apr. 2022, 18:14
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
05 Apr. 2022, 18:14 // Au Bani //  MD Bani

Prințul Hamzah bin Hussein al Iordaniei renunță la titlul de prinț din cauza „convingerilor sale personale”, a spus el într-o declarație tradusă de BBC.

Prințul Hamzah, fratele vitreg în vârstă de 42 de ani al regelui Abdullah al II-lea al Regatului Hașemit al Iordaniei, a postat o fotografie cu declarația sa pe Twitter, anunțând decizia de a renunța la titlul și motivul pentru care a făcut acest lucru.

„În urma celor la care am fost martor în ultimii ani, am ajuns la concluzia că convingerile mele personale pe care tatăl meu mi le-a insuflat și la care am încercat din greu în viața mea să le ader, nu sunt în concordanță cu abordările, tendințele și metodele moderne ale instituțiilor noastre”, a spus declarația sa, potrivit BBC. „Din chestiunea onestității până la Dumnezeu și conștiință, nu văd altceva decât să transcende și să abandonez titlul de prinț. Am avut marea onoare de a-mi sluji țara iubită și poporul meu drag de-a lungul anilor de viață”, a continuat prințul. „Voi rămâne așa cum am fost întotdeauna și atâta timp cât voi trăi, loial iubitului nostru Iordan”.

Potrivit site-ului web al biroului de turism iordanian, Prințul Hamzah este cel mai mare dintre cei patru copii născuți de Regele Hussein și Regina Noor, care s-au căsătorit la 15 iunie 1978. Regele Hussein a avut trei fii – dintre care unul este acum monarhul Abdullah al II-lea – și cinci fiice din alte trei căsătorii.

Prințul Hamzah a fost numit prinț moștenitor al Iordaniei în 1999, după moartea tatălui său, dar era prea tânăr pentru a fi numit succesor, informează BBC. În schimb, Abdullah al II-lea a urcat pe tron ​​și l-a deposedat pe prințul Hamzah de titlul de prinț moștenitor în 2004.

Decizia prințului Hamzah de a-și respinge titlul este cea mai recentă dintr-o serie de dispute pe care le-a avut cu palatul și regele Abdullah al II-lea. În aprilie 2021, Bill Bostock de la Business Insider a raportat că prințul Hamzah și-a jurat credință fratelui său vitreg după ce a fost acuzat că a complotat pentru a prelua tronul.

Prințul Hamzah, care a spus că în acel moment se afla în arest la domiciliu, a lansat un videoclip care a fost distribuit BBC, în care a negat acuzațiile și a spus că este pedepsit pentru că a vorbit împotriva corupției. Prințul Hamzah a spus că armata iordaniană l-a reținut acasă și i-a întrerupt orice fel de comunicare, altele decât internetul prin satelit.

Vorbind despre peisajul politic al Iordaniei, el a spus că „chiar și pentru a critica un mic aspect al unei politici duce la arestare și abuz de către serviciile de securitate”. „S-a ajuns la punctul în care nimeni nu este capabil să vorbească sau să exprime o opinie despre nimic fără a fi hărțuit, arestat, hărțuit și amenințat”.

În martie, prințul Hamzah și-a cerut scuze fratelui său și poporului iordanian, potrivit unei scrisori publicate de Curtea Regală Hașemită. În scrisoare, prințul Hamzah pare să poarte responsabilitatea pentru pozițiile pe care le-am luat și pentru infracțiunile pe care le-am comis. Potrivit declarației instanței, prințul Hamza l-a numit pe fratele său „un lider inspirator și un frate plin de compasiune” și a promis că comportamentul său nu se va repeta.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 15:16 // Actual //  Lupu Eduard

Sergiu Cotelnic, fost șef al depoului de vagoane Chișinău și actual șef al depoului de locomotive, este în centrul unui scandal de proporții, incriminându-se  că ar fi pus pe roate o schemă de contrabandă cu țigări și că ar fi implicat în mod direct în facilitarea și coordonarea acestor activități ilegale, susțin surse din cadrul CFM, care au solicitat anonimatul.

„Pe vremea fostului director CFM, Oleg Tofilat, însoțitorii de vagoane implicați în cazurile de contrabandă erau concediați. Acest lucru se întâmpla în urma unor anchete de serviciu. Pe parcurs undeva la a treia anchetă a fost concediat șeful depoului de vagoane, Igor Sanin. La acea vreme, sfârșitul anului 2022, fostul director al CFM, Oleg Tofilat s-a autosesizat, și a dispus o ancheta de serviciu, iar Sergiu Cotelnic s-a ales cu mustrare aspră. Tot de atunci, angajările în toate filialele și la toate funcțiile erau avizate de către fostul director, după ce se trecea prin filtrul serviciului de securitate internă. ”, susține sursele BANI.MD.

Dacă la reangajare se constata că un candidat sau altul a fost protagonistul incidentelor cu contrabanda de țigări, atunci candidatura acestuia era respinsă.

Sursele BANI.MD spun că traficul ilicit de țigări s-ar face cu girul instituțiilor de control ale statului. „Au fost depistate mai multe cazuri de contrabandă cu țigări de vameșii din România, dar nu știu cum se făcea că prin Republica Moldova se trecea neobservat. După plecarea lui Oleg Tofilat, majoritatea însoțitorilor de vagoane, care au fost implicați în cazuri de contrabandă s-au reangajat”.

Contrabanda cu țigări de la CFM e incontrolabilă, în condițiile în care, chiar dacă la pornire trenul este verificat, pe drum, la orice stație țigările pot fi încărcate. Ba mai mult, cei care fac verificări pot deveni complici, ținând cont de salariile mici, dar și de frecvența achitărilor.

BANI.MD l-a contactat pe fostul director al CFM, Oleg Tofilat care a spus că pe vremea când era în fruntea companiei au existat 8-9 cazuri de contrabandă cu țigări. „Însoțitori de vagon implicați au fost concediați, însă, din câte cunosc, de când am plecat s-au reangajat câțiva”.

Redacția l-a contactat pe actualul director interimar al CFM, Serghei Tomșa. În anticamera dânsului ni s-a spus că e într-o ședință și să revenim mai târziu.  L-am sunat și pe Sergiu Cotelnic, însă până l-a publicarea materialului nu am putut obține o reacție de la acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău