Lupta antifumat ar avea nevoie de instrumente noi, cred specialiștii. Practicile altor țări

Mai mulți medici moldoveni au participat la Conferința internațională a Societății de Cercetare a Nicotinei și Tutunului, unde s-a discutat rolul sistemelor electronice de livrare a nicotinei în lupta cu fumatul. Specialiștii au avut ocazia să analizeze studiile internaționale și experiența altor state în acest domeniu, relatează sanatate.md.

Foto: sanatate.md

Una dintre concluziile medicilor este că aceste dispozitive emit o cantitate mai mică de substanțe chimice decât țigările tradiționale și că au potențialul de a diminua riscurile de dezvoltare a bolilor legate de fumat.

Noi metode de renunțare la fumat

Marea Britanie este printre primele statele care a îmbrățișat conceptul de reducere a riscurilor, oferind fumătorilor alternative mai puțin nocive în comparație cu țigările. Astfel, în 2020, peste 120 de britanici au căutat suport pentru a renunța la fumat, dintre care aproape 72 de mii au reușit. 74% dintre aceștia au folosit sistemele electronice de livrare a nicotinei drept mijloc de a renunța.

Stanislav Grosu, medic psihiatru în cadrul Dispensarului Republican Necrologic din Moldova, declară că autoritățile britanice au implementat directiva de reglementare și de standardizare a țigărilor electronice care facilitează accesul fumătorilor la produsele fără fum, astfel încât aceștia să renunțe la fumat sau să diminueze consumul de țigări.

„Posibilitatea de a integra în procesul terapeutic instrumentele de reducere a daunelor fumatului, precum sunt sistemele electronice de livrare a nicotinei, poate fi benefică și utilă, per ansamblu. Utilizarea pe viitor și acceptarea acestui model de tratament în cadrul instituțiilor de sănătate din Marea Britanie va deveni o metodă complementară sau succesoare de asistență în renunțarea la fumat, alături de alte forme cunoscute, ca, de exemplu, terapia psihologică sau terapia de substituție a nicotinei cu produse medicamentoase existente și studiate deja de mai mult timp”, susține Stanislav Grosu.

Ce arată studiile privind dispozitivele electronice de livrare a nicotinei?

Cercetătorul științific superior în domeniu toxicologiei Ianoș Corețchi a analizat studiile privind componența acrilamidei în fumul de țigară și în aerosolul dispozitivelor de încălzire a tutunului. Acrilamida este o substanță chimică care se poate forma în unele alimente, în principal în cele pe bază de plante, în timpul procesului de preparare la temperaturi ridicate.

Potrivit specialistului, în cadrul studiului a fost apreciată expunerea la acrilamida conținută în țigările convenționale și în produsele din tutun încălzit, utilizând câteva scenarii. ”Cantitatea de acrilamidă emisă de produsele din tutun încălzit este de 5 ori mai mică comparativ cu cea din țigările convenționale. Utilizând modelul marjei de expunere, autorii au determinat că țigările convenționale prezintă risc de dezvoltare a cancerului pulmonar, asociat expunerii la acrilamidă și utilizării a mai mult de 10 țigări pe zi, iar utilizarea a 5-40 de stick-uri pe zi cu dispozitive de încălzire a tutunului nu este asociată cu un potențial risc cancerigen”, a menționat Ianoș Corețchi.

Un alt studiu realizat de o echipă de cercetători americani vizează fumatul și bolile cardiovasculare (BCV). În cadrul studiului au fost evaluați biomarkerii care cauzează aceste afecțiuni în rândul utilizatorilor exclusivi de sisteme de încălzire a tutunului, fumători exclusivi și persoane nefumătoare.

„Autorii au constatat ca utilizatorii de produse de tutun încălzit, inclusiv foștii fumători, au avut concentrații mai mici de biomarkeri de stres inflamator și oxidativ asociați cu riscul de BCV decât fumătorii, iar parametrii au fost comparabili cu cele ale nefumătorilor, sugerând că riscul crescut de BCV al fumătorului este cauzat, în principal, de constituenții din fumul de țigară, alții decât nicotina, și că trecerea la sistemele de încălzire a tutunului este probabil asociată cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare”, a declarat cardiologul-intervenționist din cadrul Institutului de Cardiologie Eugen Calenici.

Cum rămâne cu nicotina?

Iacob Locoman, medic oncolog în cadrul Institutului Oncologic din Moldova, a analizat cea mai nouă abordare a Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), care promovează țigările cu conținut scăzut de nicotină drept instrument de reducere a riscurilor.

„Strategia FDA țintește reducerea nivelului de nicotină în țigările clasice, astfel încât să provoace mai puțină dependență sau să nu o creeze deloc. Totodată, fumătorii care nu pot renunța la fumat o să treacă mai rapid și ușor la produsele alternative fără fum (țigări electronice, sisteme de încălzire a tutunului, snus) în care nivelul de nicotină va fi păstrat. Prin faptul că aceste alternative nu ard tutunul, ele nu generează nici fum. Aerosolul eliberat conține mai puține substanțe nocive și în cantități mai reduse (90-95%) decât în fumul de țigară”, afirmă Iacob Locoman.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020, circa 27,5% din populația Moldovei sunt fumători. Organizația estimează că, până în 2025, această rată va ajunge la 28,5%. Datele publicate într-un raport al OMS arată că numărul fumătorilor continuă să crească în doar șase țări ale lumii. Este vorba despre patru state din estul mediteraneean (Egipt, Iordania, Liban și Oman), unul din regiunea africană (Congo) și o țară este din regiunea europeană, fiind vorba despre Republica Moldova.


Pub