Fostă magistrată, vizată în investigații jurnalistice, și 3 experți străini, printre membrii Comisiei pre-vetting: Vezi componența deplină

Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu și Vitalie Miron sunt membrii Comisiei independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Candidaturile acestora au fost aprobate de Parlament. La fel, au fost numiți 3 membri, propuși de partenerii de dezvoltare. Este vorba despre Victoria Henley din SUA, Nona Tsotoria  din Georgia și Herman Von Hebel din Olanda.

Foto: simbol

Candidatura Nadejdei Hriptievschi a fost susținută de 85 de deputați.

Vitalie Miron a fost votat de 86 de deputați.

Candidatura Tatianei Răducanu, aprobată cu 87 de voturi.

Răducanu este judecătoare de carieră. Ea a activat în funcția de judecătoare la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) în perioada anilor 1988-1996. În anul 1996 ea a fost promovată în calitate de judecătoare la Curtea de Apel a Republicii Moldova, unde a activat până în anul 2003. Ulterior, ea a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. La 30 iunie 2005, Răducanu a fost promovată la Curtea Supremă de Justiție, unde a activat până în 2016. În anul 2016, dna Răducanu a plecat din sistemul judecătoresc din propria inițiativă.

Potrivit unor surse, Tatiana Răducanu ar fi mătușa omului de afaceri Alexandru Machedon, care a contribuit financiar în campania prezidențială, pentru președinta Maia Sandu. Tatiana Răducanu a fost vizată în mai multe investigații jurnalistice, pe motiv că ar fi dictat 7 decizii, în urma cărora Moldova a fost condamnată de CtEDO.

Ziarul de Gardă a scris că judecătoarea Tatiana Răducanu locuiește într-o casă cu două niveluri și mansardă, într-un cartier de lux din sectorul Râşcani al Capitalei. Locuința magistratului era estimată în acea perioadă la 6 milioane de lei. Tot atunci, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au descoperit că în iulie 2013, proprietarul la Starnet, Alexandru Machedon, i-a donat rudei sale 10 mii de euro. Mai târziu, jurnaliștii de investigație au scris că cele 10 mii de euro sunt dividende pentru jumătatea de milion de euro pe care judecătoarea Tatiana Răducanu le are investite în compania Starnet.

Tatiana Răducanu a candidat, în 2019, la funcția de judecător la Curtea Constituțională dar nu a trecut concursul. Atunci Ministrul Justiției din Guvernul Sandu, actualul consilier prezidențial pe probleme juridice, Olesea Stamate, a spus că Tatiana Răducanu nu ar trebui să fie aleasă în această funcție din cauza dosarelor pierdute la CtEDO.


Pub