Ioniță: În condiții de război neutralitate nu există, ești cu victima ori cu agresorul. Ce răspunde Maia Sandu la acuzația despre „duble standarde” privind sancțiunile față de Rusia

Șefa statului, Maia Sandu, a explicat motivul pentru care Moldova nu se aliniază tuturor sancțiunilor împotriva Rusiei și a menționat că băncile noastre respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale. Economistul Veaceslav Ioniță spune că instituțiile riscau sancțiuni internaționale dacă nu se supuneau, iar după masacrul din Bucea „presiunea internațională va crește va deveni tot mai evident faptul că în condiții de război nu există neutralitate, ești cu victima ori cu agresorul”.

Foto: UNIMEDIA

„Am declarat această zi de doliu în memoria oamenilor nevinovați care au fost uciși cu cruzime în localități, în casele lor și vreau ca cetățenii RM să vadă aceste imagini în special cei care nu condamnă acest război și caută justificări. RM din prima zi a condamnat agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, din prima zi a chemat la pace și din prima zi s-a angajat să ajute acolo unde poate. Știu că sunt multe discuții pe sancțiuni, dar cred că trebuie să privim în detalii. Ce înseamnă sancțiuni? Ele sunt niște decizii, acțiuni menite să producă costuri pentru țara agresor - Rusia și sancțiunile trebuie să țină cont de particularitățile relațiilor economice, pentru că pentru o țară sancțiunile înseamnă un lucru, pentru alta altceva.

În cazul RM, în tot ceea ce ține de sistemul financiar, bancar - băncile noastre respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale.

Care sunt alte aspecte economice în relația RM cu Rusia care ar putea să comporte costuri? Este vorba despre exporturi, dar ele și așa s-au micșorat, sunt aproape inexistente din cauza faptului că este acest impediment fizic și este achiziția de gaze. Aici e cel mai mare aspect economic. Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze, Guvernul caută surse. Situația pe piață e dificilă, astăzi nu putem renunța la achiziția gazelor din Rusia și nu suntem unica țară”, a spus Sandu.

De partea cealaltă, economistul Veaceslav Ioniță susține că băncile noastre riscau sancțiuni internaționale dacă nu se supuneau, însă „riscul să nimerim sub sancțiuni este foarte mare”.

„Moldova deja este aliniată la sancțiunile internaționale contra Rusiei, iar autoritățile centrale nici nu cunosc asta. Primii care au înțeles că Moldova riscă să fie supusă ea sancțiunilor internaționale, dacă va ajuta Rusia să ocolească sancțiunile au fost bancherii noștri.

Ei din prima zi a sancțiunilor internaționale sau aliniat plenar și au stopat orice tranzacții cu băncile rusești supuse sancțiunilor. Dacă nu făceau asta, băncile noastre riscau să fie supuse ele sub sancțiuni internaționale. Însă riscul să nimerim sub sancțiuni este foarte mare.

Rusia acum caută căi de a ocoli sancțiunile și se inspiră de la Iran. O modalitate este să utilizeze țări ca Moldova pentru re-import sau re-export de mărfuri sub sancțiuni. Spre exemplu Moldova anual re-exportă in Rusia produse farmaceutice în volum de 50-70 milioane USD, produse din occident. În mod neașteptat Moldova poate deveni complicele agresorului ajutându-l să ocolească anumite sancțiuni.

Bancherii noștri au înțeles din prima acest lucru, iar autoritățile până acum nu realizează pericolul care planează asupra noastră.

După crimele de la Bucha, presiunea internațională va crește și devine tot mai evident: în condiții de război nu există neutralitate, ești cu victima ori cu agresorul”, a scris Ioniță pe Facebook.

În Republica Moldova astăzi este declarată zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina. 

Recent, Maia Sandu, a declarat într-un interviu că Moldova nu se poate alinia sancțiunilor impuse Rusiei, întrucât acest lucru ar însemna că RM va rămâne fără energie electrică și gaz.


Pub