Autoritățile Germaniei anunță măsuri urgente de sprijin pentru populație, după explozia de prețuri. O rețea gigant de supermarketuri a operat astăzi scumpiri de 30%

Un gigant pe piața Germaniei, rețeaua de supermaketuri Aldi a anunțat scumpirea cu 30 la sută pentru 400 de produse, începând de astăzi. Presa locală transmite că în curând vor recurge la scumpiri și alte rețele mari. În context, autoritățile germane vor să adopte un șir de măsuri excepționale ce vor veni în sprijinul populației, după această explozie de prețuri, ce a atins cote record.

Foto: poză-simbol

Potrivit Funke Mediengruppe, în Germania deja se atestă creșteri record de prețuri la marea majoritate a produselor, iar prognozele sunt la fel de sumbre. În următoarele săptămâni, prețul produselor alimentare ar putea crește cu încă 20-25 la sută. 

În context, autoritățile Germaniei analizează un pachet de măsuri urgente, care vor sprijini populația în situația de criză. 

Astfel, Germania intenționează să-și modifice codul fiscal, pentru ca majorările salariale menite să compenseze explozia fără precedent a prețurilor să nu determine saltul angajaților care beneficiază de ele într-o categorie superioară de impozitare, a declarat ministrul de finanțe Christian Lindner.

„Vom adapta sistemul fiscal” pentru a ține seama de rata mare de creștere a prețurilor de consum, a spus Lindner într-un interviu publicat duminică, anunță Bloomberg, citat de presa română.

„Salariile în creștere nu trebuie luate oamenilor prin impozitare”, în condițiile în care aceștia „își pierd puterea de cumpărare din cauza inflației actuale.”, a adăugat ministrul german de Finanțe.

Pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile să facă față costurilor mai mari, guvernul german a anunțat la sfârșitul lunii trecute un pachet de sprijin în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (18,8 miliarde de dolari), care include o reducere temporară a prețurilor la combustibil, plăți unice către gospodării și transport public subvenționat.

Ads Lindner a mai spus în interviu că nu s-a opus opririi importurilor de gaze și petrol din Rusia, deoarece ar avea consecințe economice „dramatice” pentru Germania.

El a spus că guvernul ar trebui să discute „toate opțiunile” pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși, inclusiv menținerea centralelor nucleare în funcțiune mai mult timp și folosirea zăcămintelor de petrol și gaze din Marea Nordului.

Germania se află peste media europeană în privința nivelului de trai, datele Eurostat plasând-o în 2021 la un nivel de 119%.

Un nivel de trai mai ridicat decât Germania au avut anul trecut Luxemburg – 277%, Irlanda – 221%, Danemarca – 133%, Olanda – 132%, Suedia – 123%, Belgia – 122%, respectiv Austria – 121% față de media europană a PIB/cap de locuitor, exprimat în standardele puterii de cumpărare – PPS. 

Eurostat a anunțat săptămâna trecută că majorările de prețuri vor ajunge la 7,6% în martie 2022 în Germania, față de o inflație anuală de în 5,5% în februarie.

Inflația anuală este estimată să facă un nou salt la niveluri istorice în cazul principalilor parteneri comerciali ai României, Germania și Italia, după declanșarea războiului din Ucraina, ceea ce va avea consecințe directe asupra nivelului prețurilor din țara noastră, în perioada următoare, venind peste scumpirile cauzate de factorii interni.

Oficiul de statistică din Germania, Destatis, anticipează o rată anuală a inflației de 7,3% în luna martie 2022, prima pentru care datele statistice cuantifică efectele răazboiului din Ucraina.


Pub