„Moldova s-a transformat dintr-un stat capturat, într-un stat infractor?”. Avocat: Legea pre-vetting îi oferă Maiei Sandu împuterniciri de a forma complete de judecată pentru examinarea contestațiilor

Cunoscutul avocat, Ion Dron, se întreabă dacă Republica Moldova nu s-a transformat dintr-un stat capturat, într-un stat infractor. Întrebarea acestuia vine de la legea numită pre-vetting, care îi oferă Maiei Sandu, împuterniciri de a forma complete de judecată la judecarea contestațiilor.

Foto: facebook
„De la stat capturat la stat infractor ? Mai nou, de la 16 martie curent, prin Legea 26/2022 numită pre-vetting, Șeful statului Maia Sandu are împuterniciri de a forma complete de judecată la judecarea contestațiilor. (A nu se confunda aici cu dreptul de numire a judecătorilor conform Constituției).

Că această Lege este lăudată de multă lume fără să fie citită e de înțeles. Poate undeva peste ocean sau în altă parte a lumii un singur om și are toată puterea în mâna lui. În Republica Moldova însă, Constituția face o separație clară a puterilor: cel care face legi nu tot el face și justiție în stat.
Acest principiu promovat până mai ieri prin toate difuzoarele, este demolat astăzi de toată lumea venită în numele unei cauze. Numai că în numele unei cauze acționează și infractorul. El tot are argumentele lui.

Diferența încă între stat și infractor e simplă: unul este obligat să cheme la ordine altul încurajează încălcarea ei. Iar atunci când și statul și infractorul sfidează ordinea stabilită, cei care privesc de la o parte ar putea să nu mai realizeze la un moment care este diferența.
Să fie clar, pentru cei care aplaudă încălcarea Constituției: acolo unde încetează vigoare legilor și autoritatea celor care au datoria să le respecte, nu pot exista nici libertăți și nici siguranță pentru nimeni”, a menționat Ion Dron. 

Curtea Constituțională a admis parțial cererea de suspendare a acțiunii Legii nr.26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, depusă de deputatul BCS, Vasile Bolea. Magistrații au decis să suspende articolul care permitea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să își continue activitatea cu șapte membri, dar și să adopte decizii cu voturile a patru membri din consiliu. Astfel, activitatea CSM este blocată din 1 aprilie. Concursul pentru numirea unui judecător al CC se pune pe pauză, iar cele 40 de cereri depuse de judecătorii care solicitau să fie numiți până la plafonul de vârstă nu vor mai fi examinate.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a depus pe 22 martie, sesizarea la Curtea Constituțională prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității și declararea drept neconstituțională a Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, Lege „pre-vetting”. Potrivit deputatului, Vasile Bolea la elaborarea legii n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și au fost încălcate mai multe norme constituționale.


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, vine cu un răspuns la criticile apărute pe marginea aprobării procedurii de pre-vetting doar cu votul PAS. Litvinenco susține că „s-a încercat să se obțină un consens cu opoziția, dar nu s-a reușit nimic”. „Nu pot să concluzionez decât că socialiștii, prin ceea ce au făcut azi, s-au poziționat tranșant de partea celor care-și doresc perpetuarea sistemului actual și nicidecum de partea celor ce-și doresc reformarea și curățarea sistemului”, a mai spus ministrul.

„Cel mai probabil, eforturile de a-i determina să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un consens a eșuat, iar asta înseamnă că încercarea de a schimba lucrurile în justiție la fel va eșua”. Astfel a comentat juristul Nicolae Eșanu, proiectul prin care s-a dat undă verde evaluării integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP, doar cu votul PAS, după ce BCS a părăsit sala în semn de protest, iar Partidul Șor, repetat a boicotat ședința.

Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat. În cadrul ședinței plenare, deputații PAS au adoptat, în lectură finală, proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților.

Deputații BCS au părăsit sala Parlamentului în semn de protest. Aceștia erau nemulțumiți de includerea în ordinea de zi a proiectului privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și pentru modificarea unor acte normative. „Conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare și mai trebuie discutat. In situația când insistați în ciuda avizului de la Veneția, noi părăsim sala”, a spus Vlad Batrîncea. Ulterior în discuție a intervenit Olesea Stamate, cu precizări.


Pub