Cronologia masacrului din Bucea. Cum Rusia încearcă să se spele pe mâini

3 aprilie 2022 a devenit probabil una din cele mai groaznice zile din războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. După ce forțele militare rusești s-au retras din localitățile ocupate din regiunea Kyivului, întreaga lume a putut vedea ce a rămas în urma lor:  cartiere întregi distruse, automobile incendiate, dar și oameni uciși, cu mâinile legate, care zac pe drumuri. Aceste imagini cu cadavrele civililor ucraineni au împânzit internetul pe data de 2 aprilie, seara, dezvăluind un măcel macabru, pe care autoritățile de la Kremlin încearcă să-l ascundă în spatele „misiunii militare speciale de demilitarizare și denazificare”. 

Mai mulți oficiali și reprezentanți ai Federație Ruse au negat acuzațiile, afirmând că sunt „o nouă provocare și înscenare făcută de Kyiv”. Printre cei care s-au expus astfel este Aleksandr Bastrîkin, directorul Comitetului rus de anchetă; Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe; dar și Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia.  

Încercarea Rusiei de a arunca vina, iarăși, pe Ucraina

Rusia continuă să nege acuzațiile care i se aduc referitor la civilii uciși de militarii săi.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în perioada în care Bucea a fost sub controlul armatei ruse, „nici un localnic nu a suferit de vreo acțiune violentă”, în timp ce armata ucraineană a bombardat cartierele de sud ale orașului „non-stop”. De asemenea, reprezentanții Ministerului consideră suspect faptul că orașul a fost abandonat de armata rusă pe 30 martie, iar „toate așa-zisele” dovezi ale crimelor din Bucea au apărut abia în a patra zi, când în oraș au ajuns poliția și mass-media ucraineană. „Scopul acestor provocări din Bucea este de a întrerupe negocierile (pentru pace)”, a scris pe canalul său de telegram Maria Zakharova, reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe.

În ajutorul instituțiilor de stat rusești a sărit și presa loială, care a declarat că video-urile ar fi trucate, iar morții s-ar fi mișcat sau chiar ridicat după ce poliția a trecut pe lângă ei. Aceste speculații au fost analizate și respinse de zona.media, instituție de presă independentă rusă.  

Însă cei de la Komsomoliskaya pravda publică un material de opinie despre situația din Bucea, acuzând Ucraina că ar fi omorât cetățenii. Autorul materialului susține că aceste crime nu ar fi fost comise de armata rusă care a „părăsit teritoriul pe 30 martie, după negocierile de la Istanbul, ci au fost comise de ucraineni naziști care se aflau acolo”. 

Cronologia evenimentelor 

La începutul săptămânii, autoritățile ucrainene anunțau că au reușit să respingă atacurile trupelor rusești care încercau să înconjoare Kyivul și Cernigău, menționând că ultimele au suferit pierderi și s-au retras. Ulterior, după o nouă rundă de negocieri în Turcia, pe 29 martie,  delegația rusă a anunțat că a decis să reducă „drastic” acțiunile militare în cele două regiuni, „într-un efort de creștere a încrederii reciproce pentru a contribui la realizarea unui acord de pace”. Cu toate acestea, bombardamentele au continuat, iar autoritățile rusești anunțau că „reducerea acțiunilor militare” nu înseamnă și încetarea focurilor. Totuși, la 1 aprilie, administrația ucraineană a anunțat că trupele rusești s-au retras complet din regiunea Kyivului, printre acestea fiind și Bucea și Irpin. Cu toate acestea, oamenii au fost sfătuiți să nu se grăbească să revină la casele lor, pentru că s-ar putea ca în zonă să se mai găsească mine sau să rămână sabotori ruși.

Tot la 1 aprilie, primarul municipiului Bucea, Anatoli Fedoruk, publică un video în care anunță că în regiune nu a mai rămas niciun militar rus. „31 martie va intra în istoria localității noastre, fiind ziua în care am scăpat de ocupanții ruși”, spune Fedoruk. 

În ziua de 2 aprilie, în regiune ajunge Poliția Națională a Ucrainei și presa, nu doar cea ucraineană (cum încearcă să afirme mass-media rusă), ci și cea internațională: AFP și Reuters. Aceștia trec prin localitatea din care s–au retras cu câteva zile în urmă armata rusească și descoperă un peisaj absolut macabru, care este fotografiat și filmat și prezentat întregii lumi. Potrivit jurnaliștilor, unele dintre cadavre ar fi stat pe drum de câteva zile sau chiar săptămâni. Printre aceștia erau bărbați, femei și bătrâni, majoritatea dintre ei purtau bandane albe, „ceea ce înseamnă că nu erau înarmați și militarii ruși nu ar fi trebuit să-i împuște”, explică presei Fedoruk.

Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze celor de la BBC rapoartele despre civilii morți descoperiți în Bucea și fotografiile postate sâmbătă, 2 aprilie, ca ulterior să menționeze că totul este o înscenare și o nouă provocare din partea Kyivului. 

Bucea este un oraș din regiunea Kyivului cu o populație de puțin peste 20 de mii de oameni. Localitatea a fost ocupată de trupele ruse pe 22 martie.

Astăzi, 4 aprilie, în regiune a venit și președintele Ucrainei, care a discutat cu localnicii și a văzut cu proprii ochi masacrul de acolo. „Este foarte important ca presa să arate întregii lumi ce a făcut armata rusească cu oamenii simpli”, a declarat Vladimir Zelenski presei. 

Citește aici: Cinci crime confirmate de Human Rights Watch

Președintele ucrainean a acuzat Rusia de genocid și de încercarea de a elimina „întreaga națiune” a Ucrainei. De asemenea, după răspândirea acestor imagini prin întreaga lume, Occidentul a anunțat că intenționează să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru a fost declarat de președintele Consiliului European Charles Michel, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Boris Johnson, iar președintele francez Emmanuel Macron a spus că „autoritățile ruse vor răspunde pentru aceste crime”. Ucraina a cerut o anchetă la Curtea Penală Internațională. 

Surse foto: AP

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.