Nume
Parola
Vizualizări: 2962
„Îmbunătățirea serviciilor prestate tinerilor NEET din raionul Florești”: Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă
Florești, 4 Aprilie 2022 — „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă – Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET” este un proiect realizat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” și Agenția pentru Dezvoltare Regională din regiunea transnistreană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, iar unul dintre beneficiarii acestui sprijin este și Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă”.

Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” a fost fondată la 3 octombrie 2019 și este o organizație neguvernamentală ce are drept scop promovarea şi facilitarea participării la nivel local a cetăţenilor, inclusiv a copiilor şi tinerilor, pentru a contribui la dezvoltarea unei societăţi civile bazate pe cetăţenie activă.

„Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor prestate tinerilor NEET din raionul Florești” vine să sporească accesul tinerilor la servicii prin capacitarea și consilierea acestora. În acest proiect vom lucra cu 15 comunități din raionul Florești, vom identifica acei tineri care au dorința de a se dezvolta atât din punct de vedere financiar, cât și social. Principalul partener în acest proiect este Subdiviziunea Teritorială a Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Florești, ce va lucra alături de alți actori și experți pentru identificarea mecanismelor și oferirea suportului necesar de integrare a tinerilor NEET în câmpul muncii, astfel asigurând dezvoltare socială și economică locală”, a menționat Dumitru Stoica, Director Executiv A.O. „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă”.

„Motivul implementării acestui proiect „Îmbunătățirea serviciilor prestate tinerilor NEET în raionul Florești” este situația dificilă din regiune. În special, cea financiară a acestor tineri. Proiectul oferă oportunități de capacitare și formare, la fel va fi organizată și Cartografierea nevoilor tinerilor NEET, cât și lansarea unei metodologii de gestionare, ca într-un final tinerii ce sunt inactivi din punct de vedere economic, să fie direcționați către Subdiviziunea Teritorială a Ocupării Forței de Muncă Florești și încadrați cu succes în câmpul muncii”, a afirmat Alina Ciobanu, asistentă de proiect, membră A.O. „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă”.

„Proiectul reprezintă un pilon pentru toți tinerii din raionul Florești, iar un rol important și un punct strategic bine gândit în acest proiect sunt coordonatorii locali și anume bibliotecarii din cele 15 comunități selectate, printre care mă regăsesc și eu. Noi vom fi acele persoane-pârghii dintre tinerii NEET și ANOFM, noi vom lucra cu acești tineri la nivel local și îi vom redirecționa către instituțiile responsabile. Consider că acest proiect este binevenit și pentru mine, astfel dezvoltându-mi capacitățile de muncă și cunoștințele în domeniul public”, a spus Tatiana Postoroncă, bibliotecară la Biblioteca Publică Teritorială s. Coșernița, Florești, participantă la această inițiativă.

„În acest proiect, DOFM, va oferi servicii de formare profesională prin intermediul cursurilor oferite la locul de muncă. Acest proiect se implementează în scopul identificării oportunităților educaționale și profesionale, prin diferite activități oferite de către DOFM și anume: activitatea de informare cu privire la profesii și specificul pieței muncii, ghidarea în carieră cât și diferite programe de testare prin intermediul cărora, tânărul este sfătuit ce potențiale profesii i se potrivesc. În acest sens, DOFM Florești va susține tinerii din raion în procesul de includere a acestora în câmpul muncii”, a menționat Irina Gusac, Șefa Subdiviziunii Teritoriale a Ocupării Forței de Muncă Florești, partener de proiect.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor prestate tinerilor NEET în raionul Florești” este un proiect implementat de către Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă pentru o perioadă de 13 luni. Acest proiect cuprinde activități de îmbunătățirea serviciilor prestate tinerilor NEET de către DOFM și alte instituții la nivel local (cartografierea nevoilor tinerilor NEET, metodologie de gestionare a situației tinerilor în raionul Florești, sesiuni de instruire și aplicare a mecanismelor outreach) și, cel mai important, de sporire a accesului tinerilor la servicii prin capacitarea și consilierea acestora. În prezent Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă este în proces de elaborare a metodologie și de cartografiere a nevoilor tinerilor NEET.