Cele mai importante evenimente din a 40-a zi de război. În Borodianka, numărul victimelor în rândul civililor ucraineni este mai mare decât în ​​Bucea

bucea
Foto: Foto: Narciso Contreras

Astăzi este a 40-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.00.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 22.00

🟣O echipă a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) este blocată în apropiere de Mariupol, după ce a încercat să ajute la evacuarea civililor în siguranţă din oraşul asediat, conform BBC.

🟣 În Borodianka, numărul victimelor în rândul civililor ucraineni este mai mare decât în ​​Bucea, a declarat procurora generală Irâna Venediktova. Potrivit acesteia, la 4 aprilie, Procuratura Generală a primit peste 7 000 de plângeri privind crimele de război rusești în Ucraina.

„Putem vorbi despre regiunea Kiev în detaliu, pentru că ieri am avut acces la ea. Și lucrăm asupra orașelor Irpin, Bucea, Vorzel. De fapt, din punct de vedere al oamenilor, al victimelor, cea mai proastă situație este în Borodianka. Cred că vom vorbi separat despre Borodianka”, a spus Venediktova.

🟣 Viceprim-ministra Ucrainei anunță că aproximativ 600 de soldați ruși sunt ținuți prizonieri în Ucraina, scrie Unian.

„Când vorbim despre numărul total, acum sunt aproximativ 600. Știi, ar trebui să construim o tabără specială în conformitate cu dreptul internațional”, a spus Irâna Vereșciuk.

🟣 Autoritățile ucrainene susțin că armata rusă că a minat până acum 80 000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean. Un anunț în acest sens a fost făcut luni de către ministerul ucrainean de Externe.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a vizitat localitatea Bucea, unde zeci de civili au fost omorâți de trupele ruse. Întrebat de un reporter BBC dacă mai crede că este posibil să se negocieze pacea cu Rusia, el a spus: „Da, pentru că Ucraina trebuie să găsească pacea. Suntem în Europa secolului 21. Ne vom continua eforturile diplomatice și militare”.

🟣 Primarul Mariupolului a declarat că mai sunt peste 100 000 de oameni în oraș, fiindcă niciun autobuz destinat evacuării locuitorilor din Mariupol nu poate intra în oraș. Potrivit lui  Vadâm Boicenko, Rusia blochează toate livrările umanitare care se deplasează în direcția orașului.

„Din păcate, situația de la Mariupol a fost, este și rămâne grea. Astăzi suntem în pragul unei catastrofe umanitare: orașul este de mai bine de o lună fără curent, fără apă, fără alimente, fără medicamente. Prin urmare, insistăm că Mariupol ar trebui să primească o evacuare completă și acces în oraș”, a spus Boicenko.

🟣 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită să trimită echipe comune de anchetatori de la Europol și Eurojust (agenția Uniunii Europene care se ocupă cu sistemul judiciar) în Ucraina pentru a documenta crimele de război.

 

🟣 Ucraina este una dintre cele mai minate țări din lume, relatează Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

„Noi mine sunt plasate în apropierea caselor, spitalelor și de-a lungul drumurilor. Civilii ar putea fi prinși în capcană și nu pot fugi din zonele afectate de lupte. Minele de-a lungul drumurilor și în zonele rezidențiale limitează capacitatea organizațiilor umanitare de a oferi ajutor persoanelor care sunt mai mult am nevoie de tot”, a scris organizația pe Twitter.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Putin a semnat un decret de suspendare a acordurilor de facilitare a vizelor cu UE, Norvegia, Elveția, Danemarca și Islanda.

🟣 Președintele Ucrainei a ținut un discurs la Premiile Grammy 2022.

„Umpleți tăcerea cu muzica voastră. Faceți-o astăzi. Spuneți la toți istoria noastră”.

🟣 Oxxxymiron a anunțat despre ultimul concert din seria „Russians Against War”. Acesta va avea loc pe 6 aprilie la Berlin.

„Astăzi este 4 aprilie și devine evident pentru întreaga amploarea crimelor de război care sunt comise de statul rus pe teritoriul Ucrainei. […] orice cuvinte și orice ajutor nu sunt suficiente. Însă cred că, în acest moment este important ca fiecare să facă tot ce le stă în putință”, se arată în videoclipul publicat de rapper pe Instagram.

🟣 În seara zilei de 3 aprilie, trupele rusești au tras asupra lui Oceakov din regiunea Nikolaev. Șapte persoane au fost ucise și alte 20 au fost rănite. Despre aceasta informează Hromadske, cu trimitere la Procuratura Generală a Ucrainei.

🟣 Uniunea Europeană a condamnat masacrele de la Bucea cauzate de armata rusă și a subliniat că autoritățile ruse sunt responsabile pentru ele.

„Omorurile în masă din orașul Bucea și alte orașe ale Ucrainei vor fi incluse pe lista atrocităților comise pe pământ european”.

🟣 Polonia, Letonia, Lituania și Estonia pregătesc izolarea completă a transportului Rusiei și Belarusului.

Potrivit ministrului adjunct al Infrastructurii al Ucrainei, Mustafa Nayem, în următoarele 48-72 de ore, aceste patru țări vor începe procesul de izolare completă.

🟣 În timpul atacurilor de ieri asupra orașului Nikolaev, armata rusă a distrus o secție a unui spital.

Nici medicii, nici pacienții nu au fost răniți, a declarat primarul orașului Olexander Senkevici.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 De la începutul invaziei ruse în Ucraina, 161 de copii au murit și 254 au fost răniți, a anunțat astăzi Procuratura Generală din Ucraina.

🟣 Aproape 4,2 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului. Despre aceasta a anunțat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

🟣 Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta azi, 4 aprilie, despre ceea ce a Moscova numește o „provocare a radicalilor ucraineni” în orașul Bucea, după ce Kievul a acuzat trupele ruse că au ucis civili acolo, scrie interfax.ru.

🟣 Armata rusă a lansat acum noaptea un atac cu rachete asupra orașului Odesa. Despre aceasta a anunțat Serhei Bratciuc, care face parte din administrația militară al orașului. Acesta a menționat că atacul a fost efectuat asupra unuia dintre obiecte.

🟣 Trupele ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra orașului Nicolaev, a declarat primarul Alexandr Senkevici.

🟣 ONU anunță că 1 417 civili au decedat în Ucraina începând cu 24 februarie, iar 2 038 au fost răniți.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente