(studiu) Relația copiilor cu părinții lor. Moldovenii au un atașament mai puternic față de mama decât față de tata

Familie
Foto: Depositphotos.com

De-a lungul vieții, relația cu părinții rămâne unul dintre cele mai importante contacte ale unui adult. Intensitatea acestor relații și sprijinul reciproc se vor schimba în funcție de etapa vieții pe care o trăiește individul, de componența familiei (proprii și a părinților săi), de relațiile de familie din timpul copilăriei, de atitudinile personale cu privire la sprijinul intergenerațional, de situația socioeconomică personală și cea a părinților săi. 

Conform datelor Studiului Generații și Gen, persoanele ai căror părinți sunt în viață au apreciat pe o scală de la 1 la 10 (unde 10 este cel mai satisfăcut) gradul de satisfacție a relației pe care o au cu părinții lor. Evaluarea separată a relației cu fiecare părinte arată că ponderea persoanelor satisfăcute de relația pe care o au cu mama este mai mare comparativ cu cei satisfăcuți de relația avută cu tata.

Din totalul respondenților, 93,1 % sunt satisfăcuți de relația pe care o au cu mama și 83,1 % de relația actuală cu tata.

Bărbații au cele mai strânse legături cu mama la vârstele 15-19 ani, 45-54 de ani, iar femeile la vârstele 60-64 de ani.

Cu tații, atât femeile, cât și bărbații au cele mai strânse relații la vârstele 40-49 de ani.

În concluzie, bărbații au înregistrat cel mai mare scor în relații cu părinții lor decât femeile.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente