‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProiect: 200 milioane de lei pentru compensarea parțială a accizelor la motorină

Proiect: 200 milioane de lei pentru compensarea parțială a accizelor la motorină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Săptămâna trecută, premierul Natalia Gavrilița, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul va compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Astăzi, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a publicat pentru dezbateri publice Proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea modului de acordare a mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru compensarea parțială a accizelor la motorină utilizată de producătorii agricoli în anul 2022.

Potrivit prevederilor Proiectului, suma respectivă va permite compensarea a 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei/tona.

Autoritățile precizează că prețul unui litru de motorină, la moment, trece de cifra de 27 lei, ceea ce constituie mai mult cu circa 15 lei față de prețurile din anul precedent, atunci când pentru 1 litru de motorină procurată angro, producătorii agricoli achitau circa 12 lei.

„Pentru asigurarea necondiționată a securității alimentare a țării, reieșind din sursele disponibile la Buget se propune acordarea a 200 milioane de lei din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, pentru compensarea a 30% din cota accizei pentru motorină din anul 2022, ceea ce constituie 894 lei/tonă. Sursele financiare direcționate spre compensarea accizei pentru motorină va asigura producătorii agricoli cu surse financiare, în contextul efectuării lucrărilor agricole de sezon și întreținerea exploatațiilor agricole”, se arată în Proiect.

Banii vor fi alocați prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Compensațiile respective urmează a fi distribuite pentru producătorii agricoli atât din sectorul vegetal, cât și pentru cei din sectorul zootehnic, în baza unor norme care stabilesc cuantumul mediu necesar a motorinei pentru 1 ha și per cap de animal, specificat pentru fiecare în parte.

‹ adv ›

Pentru a fi eligibile compensării, solicitanții trebuie:

  • să fie înregistrați în modul stabilit, nu mai târziu de data depunerii cererii de solicitare a compensațiilor;
  • să dețină legal terenurile agricole, exploatațiile zootehnice și alte exploatații agricole;
  • exploatațiile agricole să fie cu termenul de funcționare utilă neexpirat;
  • motorina să fie utilizată pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole.

La fel, dosarul de acordare a compensației va conține un șir de documente obligatorii în contextul solicitării compensației pentru sectorul vegetal și zootehnic.

Proiectul privind compensarea accizelor la motorină urmează a fi examinat de către Guvern.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›