SIS dezminte declarațiile lui Ceban, privind „telefoanele guvernamentale”: „Am fost cu treburi la Primărie, iar echipa managerială știa. P.S. Telefoane cu disc demult nu mai folosim”

Serviciul de Securitate și Informații dezminte informațiile prezentate ieri de către primarul capitalei, Ion Ceban, precum că ofițerii au dat buzna în birouri pentru a conecta așa numitele „telefoane guvernamentale”. Instituția spune că despre asta au știut atât echipa managerială, cât și angajații, iar „În conformitate cu Legea nr. 753 din 23.12.1999, Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova îi revine atribuția de asigurare a funcţionării şi securităţii sistemelor guvernamentale de telecomunicaţii”.

Foto: colaj
„Domnule Primar, indiferent de zi sau noapte, anotimp sau ora, SIS- ul își onorează angajamentele. Deși 1 aprilie e ziua in care toate informațiile trebuie trecute prin filtrul veridicității, noi Vă asigurăm ca azi am fost cu treburi pe la Primărie, iar despre asta au știut atât echipa managerială, cât și angajații.

Atenție pentru cei interesați:
NU ESTE O GLUMĂ DE 1 APRILIE
În conformitate cu Legea nr. 753 din 23.12.1999, Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova îi revine atribuția de asigurare a funcţionării şi securităţii sistemelor guvernamentale de telecomunicaţii.

Primăria municipiului Chișinău, în conformitate cu Nomenclatorul autorităților administrației publice și instituțiilor asigurate cu legătură telefonică guvernamentală, aprobat prin HG nr. 735 din 11.06.2002, este asigurată cu legătură telefonică guvernamentală.

Reieșind din faptul că, sistemele guvernamentale de comunicații reprezintă un complex din echipamente tehnice, canale comunicaționale și terminale, acestea necesită să fie deservite periodic de către personalul tehnic al SIS. În acest sens, în coordonare cu reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău, pe data de 01.04.2022, a fost efectuată deservirea echipamentelor din cadrul legăturii telefonice guvernamentale, amplasate în Primăria municipiului Chișinău”, se arată în răspunsul instituției.

În context, instituția spune că își exercită atribuțiile în strictă conformitate cu cadrul legislativ în vigoare și garantează realizarea acestora cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

„Vă mulțumim că ne-ați făcut să zâmbim, domnule Primar! P.S. Un mic secret tehnologic: telefoane cu disc demult nu mai folosim”, se mai arată în răspuns.

Aseară, edilul capitalei a spus că angajații SIS au dat buzna în cabinetele viceprimarilor pentru a conecta „linie guvernamentală”. „Dacă cineva vrea să ne sune pe nu e nevoie de un telefon special cu roată din secolul trecut „dotat” cu aparate speciale”, a scris Ceban.


Pub