Noi reguli pentru concursul proiectelor din domeniul cinematografiei. Ce modificări a aprobat Guvernul
Concursurile de finanțare a proiectelor cinematografice și altor genuri de activitate din domeniul cinematografiei vor fi desfășurate în baza unor noi prevederi. Executivul a aprobat modificări la Regulamentul de finanțare a cinematografiei care stabilește modul și condițiile de distribuire și utilizare a resurselor financiare, alocate din bugetul de stat pentru sprijinirea producției de filme.
Foto: Simbol
Astfel, pentru fluidizarea procesului și micșorarea volumului de documente atât pentru participanți, cât și pentru Centrul Național de Cinematografie, Regulamentul prevede delimitarea clară a etapelor concursului de proiecte cinematografice. Dacă anterior participanții la concurs depuneau două dosare, dintre care unul era deschis doar după finalizarea primei etape a concursului, în redacția nouă participanții vor depune al doilea dosar numai în cazul în care au fost promovați în cea de -a doua etapă a concursului.

De asemenea, va fi introdusă prezentarea publică a proiectelor - o practică utilizată pe larg în țările europene, care asigură vizibilitate și transparență proiectelor ce urmează a fi finanțate din bani publici. Totodată, noile prevederi se referă și la condițiile de finanțare și modalitatea de raportare a resurselor financiare accesate de beneficiari.

Pentru anul 2022, în Legea bugetului sunt prevăzute circa 7 800 000 lei pentru dezvoltarea domeniului cinematografiei.


Pub