(video) Dezvăluiri direct din „incubatorul” de campioni: Secretele antrenorului, care stă în spatele succeselor boxerilor moldoveni

Agresivitate, precizie, lovituri sonore, mănuși îmbâcsite de transpirație și dorința de victorie. Toate acestea descriu esența unei runde de box. Câtă muncă stă în spatele imaginilor pe care le vedem doar în competiții, aflăm de la antrenorul emerit Andrei Vreme. El a povestit pentru UNIMEDIA cum se pregătesc campionii naționali, europeni și cei mondiali.

Foto: UNIMEDIA

„În săptămână noi avem 11 antrenamente. De luni până vineri, câte 2 antrenamente pe zi. Sâmbătă deja ne străduim să facem sparirng-uri, vin din alte orașe și din alte cluburi. Vedem adversarii noștri pe parcursul Campionatelor Naționale”, a spus Andrei Vreme, antrenor de box.

Majoritatea persoanelor refuză să practice boxul, pentru că îl asociază cu violența și tot din această cauză, unii părinți renunță să-și înscriere copiii la antrenamente. Andrei consideră însă, că anume acest tip de sport, îl va ajuta pe copil în viitor să se apere și să facă strategii, iar o vârstă optimă pentru a începe boxul, nu există.

„Da, este un sport periculos, dar, un sport care cred că protejează pe viitor copilul. În viață sunt multe cazuri când e necesar de a aplica forța fizică. O vârstă anumită nu este. Cea mai bună vârstă, e vârsta când copilul înțelege pentru ce lui asta îi trebuie”, explică antrenorul.

Nimeni nu e născut să fie bătut, iar când elevii vor să renunțe, antrenorii devin și mentori – le direcționează nu doar lovitura, dar și gândurile.

„Dacă de exemplu el nu s-a regăsit sau nu îi place acest sport, noi îl motivăm primul timp, poate cu o joacă, poate cu un sfat. Dacă el totuși, nu se regăsește, îl ajutăm să practice alt sport. Cred că disciplina motivează toate calitățile”, a precizat Andrei Vreme.

Boxul este pentru cei care vor să învețe să se apere și să-și dezvolte unele abilități morale.

„Boxul în mare parte dezvoltă calitățile unui bărbat. Sfaturile mele să se antreneze. Poate nu azi, nu mâine, dar, rezultatele dorite au să vină pe viitor”, a adăugat Vreme.

„La Campionatul Republicii am luat locul I și la Campionatul European, locul III”, afirmă Alexandru Cenușă, boxer.

„Am 16 ani, mă ocup de 2 ani cu boxul”.

-Ce rezultate ai obținut până acum?

„În anul 2021, am luat locul II la Campionatul Republicii, iar în anul 2022, locul III”.

-Ce scopuri ai pe viitor?

„Să muncesc mai mult în acest sport și să ajung la Europene”, marturisește Mihai Domentii, boxer.

Antrenorul instruiește lunar peste 50 de discipoli, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, iar într-o săptămână au loc 11 antrenamente intense.





Pub