‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBunurile neînregistrate în urma privatizării întreprinderilor agricole ar putea fi expropriate

Bunurile neînregistrate în urma privatizării întreprinderilor agricole ar putea fi expropriate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La moment, în diferite regiuni de dezvoltare au fost identificate 2207 bunuri, inclusiv 1926 construcţii (agricole, locative, grădiniţe, scoli, alte clădiri administrative etc.), 252 terenuri şi 29 baraje/staţii de pompare a apei ce nu sunt înregistrate.

Acestea rămân nevalorificate, iar fiind neîntreţinute, au degradat de-a lungul timpului. În mare parte, drepturile titularilor asupra acestor bunuri nu sunt înregistrate, iar deţinătorii inițiali ai acestora au decedat.

Astfel, agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a elaborat un proiect al hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, documentul fiind inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor de stat din 31 martie.  

Potrivit documentului, clădirile, în care activează instituțiile publice și autoritățile publice locale, transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole, ar putea cădea sub incidența Legii exproprierii nr.488/1999 pentru cauză de utilitate publică, dacă nu se află în evidenţă nici la proprietarii cotelor părţi-valorice, nici la autoritățile publice locale:

Articolul 5 alin. (1) (Utilitatea publică) se completează cu lit. r) cu următorul cuprins: ”r) clădirile (de învăţământ, sănătate, cultură, sport, de protecţie şi asistenţă socială, precum şi sediile administraţiei publice), transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole.

Alte modificări prevăd:

‹ adv ›

Modul de delimitare a proprietății expropriate va fi reglementat de o nouă prevedere în Legea nr.29/2018 privind delimitarea proprietății publice, astfel apartenența va fi determinată prin întocmirea listelor de bunuri imobile proprietate publică a statului şi a listelor de bunuri imobile proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, însoţite de schemele de amplasare a bunurilor imobile perfectate în baza informațiilor și a materialelor existente (cadastrale, cartografice, ortofotoplanuri), inclusiv, întocmirea listei bunurilor imobile transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole, neînregistrate în registrul bunurilor imobile și pentru care nu se identifică lista persoanelor care, conform proceselor-verbale ale şedinţelor comisiilor de privatizare, dispun de dreptul la cota-parte din bunurile agricole proprietate comună.

Înregistrarea bunurilor imobile proprietate publică pentru clădirile transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole, neînregistrate în registrul bunurilor imobile și pentru care nu se identifică lista persoanelor care, conform proceselor-verbale ale şedinţelor comisiilor de privatizare, dispun de dreptul la cota-parte din bunurile agricole proprietate comună, dreptul de proprietate se va înregistra provizoriu după unitatea administrativ-teritorială.

În acest caz, dreptul de proprietate va putea fi înregistrat ulterior la cererea titularului de drept, în baza documentelor ce confirmă dreptul de proprietate, iar dreptul înregistrat provizoriu se va radia cu consimțământul autorității publice locale.

‹ adv ›

La expirarea termenului de 10 ani, dreptul de proprietate al UAT înregistrat provizoriu poate fi înregistrat după unitatea respectivă, în conformitate cu procedura de dobândire a dreptului prin uzucapiune, cu condiția că la data depunerii cererii nu este notată o acțiune în justiție prin care se contestă înscrierea în registrul bunurilor imobile.

Încă o modificare în Legea nr.488/1999 va stabili că despăgubirile datorate proprietarilor bunurilor imobile și/sau titularilor de drepturi asupra acestora ar putea fi stabilite în baza rapoartelor de evaluare eliberate de evaluatori, titulari ai certificatelor de calificare a evaluatorilor.  

Proiectul prevede plata despăgubirilor pentru exproprierea clădirilor respective, care se va efectua de către consiliu local din mijloacele alocate în acest sens:

Plata despăgubirilor pentru exproprierea clădirilor indicate la art. 5 alin. r), se va efectua de către consiliu local din mijloacele alocate în acest sens. Despăgubirile datorate proprietarilor bunurilor imobile și/sau titularilor de drepturi asupra bunurilor imobile, se stabilesc în baza rapoartelor de evaluare elaborate de evaluatori, titulari ai certificatelor de calificare a evaluatorilor, eliberate în modul stabilit de legislație, selectați de către consiliul local.

În situația în care, drepturile expropriate asupra clădirilor indicate la art. 5 alin. r), aparțin persoanelor decedate, despăgubirea se va consemna pe numele succesorilor legali care își vor dovedi calitatea de moștenitor cu certificatul de moștenire sau vor prezenta hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă în privința dreptului de proprietate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›