image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Nicu Popescu: Republica Moldova nu solicită la această etapă livrări de armament

Republica Moldova nu a solicitat livrări de armament, a declarat, astăzi, ministrul de Externe, Nicu Popescu. Totodată, autoritățile de la Chișinău insistă ca Rusia să-și retragă trupele din regiunea transnistreană.

Oficialul a fost solicitat de jurnaliști, în cadrul conferinței de presă susținută împreună cu miniștrii de Externe din Austria, Cehia și Slovacia, să spună dacă Moldova va solicita livrări de armament în contextul războiului din Ucraina.

„Potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru. Curtea Constituțională a precizat în 2017 parametrii neutralității. Politica noastră regională pe plan diplomatic și militar este determinată de aceste documente, potrivit cărora Moldova nu participă la careva acțiuni militare de partea unui sau altui stat în orice tip de conflicte. În același timp noi nu putem fi neutri față de încălcările dreptului internațional, față de tragedia refugiaților. Am spus clar că noi condamnăm agresiunea asupra Ucrainei”, a declarat Nicu Popescu.

„În ceea ce privește cooperarea în domeniul militar, neutralitatea nu presupune autoizolare a țării noastre. De aceea Republica Moldova de foarte mulți ani are proiecte de cooperare militară cu mai multe țări partenere. În acest sens este interesată să fie prezentă în plan regional, dar și internațional ca una din țările care contribuie la eforturile multilaterale de fortificare a păcii regionale. În cadrul întrevederii de astăzi nu am discutat despre proiecte de cooperare militare. Republica Moldova nu solicită la această etapă careva livrări de armament”, a adăugat ministrul de Externe.

Noutăţile partenerilor

comentarii: