‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMicii producători vor primi ajutor de jumătate de milion de dolari pentru lucrările de...

Micii producători vor primi ajutor de jumătate de milion de dolari pentru lucrările de primăvară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite în Moldova (FAO) a confirmat disponibilitatea de a oferi sprijin micilor producători din țara noastră.

Este vorba despre un ajutor în valoare de jumătate de milion de dolari, a menționat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare. 

„Am primit confirmarea din partea FAO despre disponibilitatea de a susține micii producători din țara noastră oferind jumătate de milion de dolari pentru procurarea materialului semincer pentru lucrările de primăvară, inclusiv pentru procurarea fertilizanților”.

Totodată, ministrul Agriculturii a anunțat și despre alte măsuri de sprijin pentru fermieri, elaborate de instituție în urma mai multor întâlniri cu reprezentanții din diferite sectoare agricole. 

„Anunț că pentru anul 2022, luând în calcul majorările în lanț care survin la inputurile în agricultură, dar și reieșind din situația creată, Guvernul a aprobat majorarea Fondului de subvenționare cu circa 250 de milioane de lei. Astfel că, în anul curent, fondul de sprijin pentru agricultori va constitui 1,75 de miliarde de lei”.

Într-o altă ordine de idei, Viorel Gherciu a spus că deși, s-a optat pentru o rambursare integrală a accizei la motorină, reieșind din disponibilitatea bugetului, pentru început a fost aprobată achitarea a 30% din valoarea accizei la motorină.

„Este vorba despre un exercițiu pe termen lung, astfel că, la moment, s-a decis rambursarea parțială a accizei”.

Fermierii vor putea beneficia de această compensare după aprobarea Hotărârii de către Guvern. 

Tot astăzi a fost anunțat și faptul că agenții economici din agricultură vor putea solicita compensarea dobânzii la credite. 

„Fermierii vor putea beneficia separat de o linie de sprijin pentru acoperirea dobânzii la creditele oferite pentru procurarea inputurilor și separat o măsură de sprijin pentru acoperirea dobânzii la creditele oferite pentru investiții. Suma pentru un beneficiar ar putea ajunge, pentru ambele categorii, până la 400 de mii de lei”. 

‹ adv ›

Viorel Gherciu a mai spus că au fost elaborate și alte măsuri de sprijin pe termen mediu și lung, care vor avea un efect benefic asupra sectorului. Acestea sunt proiectele investiționale pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, reabilitarea sistemelor de irigare, pentru a asigura o productivitate mai înaltă a culturilor și un șir de alte instrumente, ce vin să faciliteze activitatea antreprenorilor din agricultură.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›