Rușii vor purta Naik și Deior. Cum sancțiunile dezvoltă piața neagră în federație

Guvernul rus a permis „importul paralel”, ceea ce înseamnă că companiile rusești vor putea acum să importe mărfuri pentru vânzare fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor. Experții economici consideră că acest lucru ar putea dăuna atât substituirii importurilor cu produse locale, cât și climatului investițional din Rusia.

Decizia survine după ce aproximativ 300 de mari companii internaționale din diverse domenii au anunțat suspendarea activităților pe piața rusă, inclusiv furnizarea produselor lor către Federația Rusă. Statele Unite, țările UE și nu numai au impus Rusiei sancțiuni din cauza războiului, inclusiv interzicerea furnizării anumitor categorii de produse, de exemplu, echipamente high-tech.

Ce înseamnă importul paralel

Decretul, semnat de premierul rus, se referă nu la toate bunurile, ci doar la bunurile „cele mai solicitate”. Lista acestora urmează să fie aprobată în baza propunerilor din partea departamentelor federale. Potrivit documentului, mărfurile care vor fi importate fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor (adică produsul original, al cărui producător nu a dat permisiunea de import în Rusia) vor fi supuse tuturor procedurilor de control și vamale. În același timp, importurile contrafăcute vor fi considerate încă ilegale, dar cum vor fi acestea detectate încă nu este clar.

Bunurile importate fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor în caz de defecțiune vor fi reparate în baza garanțiilor, potrivit documentului. Însă cum va fi realizat acest lucru încă nu se știe.

Anterior, titularii dreptului de autor puteau cere importatorilor ilegali despăgubiri de până la 5 milioane de ruble, sau dublul costului mărfurilor importate, precum și plata daunelor.

Ce declară Rusia

După cum a explicat premierul rus, Mihail Mișustin, scopul legalizării „importului paralel” este satisfacerea cererii de pe piața rusă „cu bunuri care conțin rezultate ale activității intelectuale”. Potrivit lui Mișustin, acest lucru va garanta furnizarea de bunuri către Rusia („în ciuda acțiunilor neprietenoase ale politicienilor străini”) și „stabilizarea prețurilor”. Legalizarea importurilor gri este inclusă în „al patrulea pachet de măsuri” adoptat de ruși pentru stabilizarea economiei ruse și sprijinirea afacerilor.

Care este logica acestei măsuri

Există întrebări față de logica acestei acțiuni, susține directorul agenției de informare și consultanță INFOLine, Ivan Fedeakov. Pe de o parte, guvernul vorbește despre înlocuirea importurilor și sprijinirea afacerilor rusești. Iar pe de altă parte, permite „importurile gri”, cu care producătorilor ruși le va fi foarte greu să concureze, deoarece costul componentelor și al materiilor prime pentru producătorii ruși a crescut, în timp ce ei mai și plătesc toate taxele și impozitele în Rusia.

Fedeakov mai amintește că, în urmă cu o săptămână, guvernul rus a ridicat și pragul valorii mărfurilor din magazinele online străine pe care cetățenii le pot cumpăra fără achitarea TVA – de la 200, la 1.000 de euro. „Acest lucru este bun pentru ruși, care vor putea comanda bunurile necesare, dar nu are nimic de-a face cu susținerea producției interne”, spune Fedeakov.

Pe termen lung, legalizarea „importului paralel” este unul dintre numeroșii factori de distrugere a climatului investițional din Rusia. „Aceasta este distrugerea regulelor de piață. Va dura ani de zile pentru a le restaura”, spune economistul rus Konstantin Sonin, profesor la Universitatea din Chicago.

Între timp: rușii au depus cereri ca să fie înregistreze mărci cum ar fi Mastercard, Coca-Cola, Nike

Antreprenorii ruși au depus la Rospatent (Serviciul Federal pentru Proprietate Intelectuală) peste 50 de cereri pentru înregistrarea unor mărci internaționale cunoscute, ai căror proprietari au suspendat sau au încetat să activeze în Rusia din cauza războiului din Ucraina, scrie Meduza.

Au fost depuse cereri pentru înregistrate mărcilor sistemelor de plată Mastercard și American Express, a mașinilor Audi și BMW, brandurilor de îmbrăcăminte, articole sportive cum ar fi Leviʼs și Nike, și produse cosmetice Dior de exemplu. Majoritatea cererilor corespund numelor de marcă originale. În unele cazuri, există anumite preluări ale unei mărci comerciale binecunoscute sau copiere a identității sale corporative.

Cel puțin 37 de astfel de cereri, inclusiv pentru înregistrarea Facebook și Instagram, au fost depuse de compania de cosmetice Смарт Бьюти și de compania farmaceutică Биотекфарм-М, ai căror acționari sunt oamenii de afaceri ruși Vadim Reabcenko și Aleksandr Gherștein.

În cazul în care contestațiile sunt aprobate, antreprenorii plănuiesc să vândă bunuri de producție proprie sub mărci cunoscute. În plus, ei sunt gata să elibereze permisiunea de utilizare a mărcii proprietarilor inițiali dacă aceștia se întorc în Rusia, să vândă marca sau să o transmită statului în cazul „naționalizării fabricilor companiilor străine”.

Culmea este că în cazul în care cererile vor fi aprobate, antreprenorii plănuiesc să vândă propria producție sub aceste mărci cunoscute.

Totuși, juriștii ruși declară că antreprenorii practic nu au nicio șansă să înregistreze aceste mărci. Dacă există deja o marcă înregistrată, este imposibil să înregistreze una similară. Conform legislației ruse, pentru a anula înregistrarea unei mărci din cauza neutilizării, trebuie să treacă trei ani.

Sursa: BBC, Meduza

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.