Statele Unite au anticipat mișcările lui Putin: Un spion ”cârtiță” este posibil infiltrat la Kremlin

31 Mart. 2022, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mart. 2022, 16:45 // Actual //  Lupu Eduard

Încă din săptămânile premergătoare invaziei Rusiei din Ucraina, în 24 februarie 2022, înalți oficiali americani au avertizat că un atac al Moscovei este iminent.

Statele Unite au anticipat aproape fiecare mișcare a lui Putin, iar un expert de la Harvard Kennedy School susține că Washington-ul este posibil să aibă un spion ”cârtiță” infiltrat la Kremlin.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, jurnaliștii l-au întrebat pe președintele SUA, Joe Biden, de ce este atât de convins că omologul său Vladimir Putin a decis să invadeze țara vecină. Răspunsul liderului de la Casa Albă a fost unul tranșant: ”Avem o capacitate semnificativă a Serviciilor de Informații”, potrivit ABC.

Biden a susținut, de asemenea, că știe exact ce avea în pregătire Putin, până la anumite date specifice. Asta ar fi ca și cum Serviciile de Informații americane i-ar fi ”accesat” mintea unui lider străin renumit, pentru a-i afla secretele.

Calder Walton, istoric și expert în domeniul Serviciilor de Informații la Harvard Kennedy School, a detaliat lucruri aflate din interiorul Kremlinului, legate chiar de Putin. ”Se spune că el folosește foarte, foarte rar e-mail-ul, iar apelurile sale telefonice sunt utilizate foarte selectiv”.

În calitate de fost spion KGB, Vladimir Putin cunoaște perfect importanța Serviciilor de Informații și a minimalizării capacității inamicilor săi, reali sau percepuți, de a-ți cunoaște planurile. Se pare că liderul de la Kremlin se bazează în continuare pe tacticile pe care le-a învățat și exersat ca agent KGB, între 1975 și 1991.

”Viziunea lui asupra lumii este dominată de cariera sa anterioară de ofițer KBG și este sinonimă cu paranoia. Așadar el este cu adevărat un teoretician al conspirației și paranoic”, a spus Walton.

Statele Unite ar fi știut de planurile de invazie a Ucrainei cu mult timp înainte, ”exploatând o serie de surse” din Rusia. ”Aș fi convins să spun că nu este o singură sursă, ci probabil o combinație: potențial de surse umane, oameni apropiați lui Putin… tehnica veche a meseriei, a spionajului, a recrutării de spioni”, a explicat expertul de la Universitatea Harvard din Statele Unite.

Dar există și alte tehnici moderne în setul de instrumente actual al Serviciilor de Informații americane. Acestea includ ”colectarea de informații tehnice”, care se bazează adesea pe imagini din satelit și ”informații din surse deschise””.

Deși ”există o istorie a loviturilor de stat din Rusia și, mai important, loviturile de stat eșuate au implicat întotdeauna Serviciile de Informații sovietice”, a spus Walton. ”KBG-ul a jucat un rol esențial într-o lovitură de stat eșuată din 1991, când s-a încercat înlăturarea de la putere a lui Gorbaciov, dar și la căderea lui Hrușciov”.

Cu toate astea, expertul american consideră că Putin conduce cu o mână fermă Serviciile de Informații din Rusia, ceea ce înseamnă că în prezent, o lovitură de stat la Moscova împotriva sa ar fi dificilă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău