image
Sursa foto: Jurnal.md

Sistemul termoenergetic al mun. Bălți va fi modernizat; Guvernul a dat undă verde împrumutului de 15 mil. de euro de la BERD

Guvernul a ratificat, astăzi, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (S.A.„CET-Nord”)” – Faza II.

Pentru realizarea Proiectului, țara noastră a contractat un împrumut în valoare de 15 mln. de euro din partea BERD, dintre care 14 mln. de euro – împrumut suveran din partea BERD și 1 mln. de euro – împrumut concesional din partea Fondului Verde pentru Climă, destinați pentru realizarea componentei investiționale – 8,5 mln. de euro și pentru refinanțarea datoriei istorice – 5,5 mln. de euro.

De asemenea, Proiectul urmează să beneficieze de un grant în valoare de 2 mln. de euro oferit de Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).

Acordul de împrumut este un tratat interstatal, termenul de valabilitate al acestuia fiind de 15 ani, incluzând o perioada de grație de 3 ani.

Prioritățile proiectului au fost identificate în baza unui studiu de fezabilitate, finanțat de BERD.

Proiectul are drept scop asigurarea accesului locuitorilor din mun. Bălți la servicii de calitate, prin restabilirea sistemului de livrare a apei calde menajere, implementarea sistemului de distribuție pe orizontală intrabloc, asigurarea confortului termic în edificii, optimizarea costurilor operaționale, controlul și monitorizarea centralizată/ la distanță, creșterea duratei de exploatare a utilajelor/echipamentelor, reducerea pierderilor de energie termică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: