Fermierii, gata de proteste și înaintează un termen de cinci zile Guvernului: Așteptăm un program urgent, care să ne ajute

Asociația Forța Fermierilor amenință cu proteste și cere guvernării elaborarea, în decurs de cinci zile, a unui program de susținere a agricultorilor și o ședință cu toată conducerea țării. „Nu am avut posibilitatea să avem întrevedere cu premierul. Inițial toți actorii politici declarau susținerea dezideratelor noastre, am văzut multe promisiuni frumoase, e timpul să vedem și acțiuni”, au declarat reprezentanții Asociației în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: UNIMEDIA

„Lucrările de primăvară trebuie să fie în toi, dar există un risc sporit că, calitatea acestora va fi sub nivel minim-efectiv, ce este un pericol eminent pentru securitatea alimentară a țării. Fermierii procură motorina cu preț de 2 ori mai mare, iar fertilizanții la preț de 5 ori mai mare, decât anul trecut. Pomicultorii nu pot vinde merele, sub lovitura crizei sunt agricultorii mici și mijlocii, care asigură marea majoritate a locurilor de muncă la sate.

Totodată, agroholdingurile beneficiază de situația asta pentru a distruge agricultorii. Forța Fermierilor a avut mai multe întâlniri cu ministrul Agriculturii și președintele Comisiei parlamentare, am discutat punctual mecanismele de restituire a accizelor la motorină, compensații la mere, acordarea facilităților fiscale. Nu am avut posibilitatea să avem întrevedere cu premierul. Inițial toți actorii politici declarau susținerea dezideratelor noastre, am văzut multe promisiuni frumoase, e timpul să vedem și acțiuni”, au declarat fermierii.

Fermierii sunt la limita disperării, după ce au rămas cu tone de mere nevândute din cauza problemelor de export. „Am investit pe parcursul a 15 ani în livezi superintensive de mere și cireșe, investiții foarte mari, de milioane de euro, credite luate din bănci și gajate toate bunurile de care dispunem.Ne-am pomenit în situația când avem în stoc 250 tone de mere soiuri, care în afară de piața Rusiei nu putem exporta pe alte piețe, nu sunt solicitate și suntem nevoiți să le vindem la suc pe copeici, fabricile de procesare de astăzi au scăzut prețul de la 1,4 lei la 0,90 bani”, a relatat Aliona Mandatîi.

Exportul prin teritoriul Ucrainei a fost sistat pentru comercianții moldoveni de fructe și legume, din cauza conflictului ruso-ucrainean. Această problemă a generat o serie de consecințe negative, care au fost discutate în cadrul unui Dialog Pro-Bussines de către reprezentanții Sectorului Fructelor Proaspete.


Pub