Gavrilița, după ultimatumul fermierilor: Vom compensa 30% din valoarea accizei la motorină și vom asigura agricultorii cu mijloace circulante

Guvernul va compensa 30% din valoarea accizei la motorină. Despre aceasta a anunțat Prim-ministra, Natalia Gavrilița. Totodată, ea a declarat că „vor asigura agricultorii cu mijloace circulante pentru a compensa creditele de până la 200 de mii de lei, bani utilizați în agricultură și până la 150 de mii de lei pentru proiectele investiționale”.

Foto: colaj UNIMEDIA

„M-am întâlnit cu mai multe grupuri de producători agricoli și procesatori, din sectorul produselor lactate, al cărnii ș.a. Creșterea prețurilor la carburanți, dar și la alte produse necesare în procesul plantațiilor agricole sunt fără precedent pentru țara noastră și am venit cu soluții.

Am extins aria de oferire a acestor subvenții. Vom compensa 30 la sută din valoarea accizei la motorină utilizată în agricultură, vom asigura agricultorii cu mijloace circulante pentru a compensa creditele de până la 200 de mii de lei, bani utilizați în agricultură și până la 150 de mii de lei pentru proiectele investiționale.

Aici este vorba de Regulamentul de subvenționare care va include aceste măsuri adiționale pentru anul acesta. Nu există un termen limită sunt măsurile care se califică pentru subvenționare în anul 2022. După cum am spus mâine va fi publicată hotărârea de Guvern cu privire la aceste măsuri și probabil într-o săptămână va fi și regulamentul care va specifica exact suma disponibilă pentru asemenea subvenții.

Ideea este să începem imediat aceste acțiuni prin AIPA și vom reveni cu detalii adiționale când exact va fi data din care vor putea aplica agricultorii, dar este vorba despre procesul de subvenționare obișnuit cu aceste elemente de predictibilitate ca agricultorii să cunoască că vor fi compensați pentru aceste cheltuieli și ca să aibă mijloacele circulante ca să-ți poată finanța activitatea”, a menționat Natalia Gavrilița.

Astăzi, Asociația Forța Fermierilor a amenințat cu proteste și a cerut guvernării elaborarea, în decurs de cinci zile, a unui program de susținere a agricultorilor și o ședință cu toată conducerea țării. „Nu am avut posibilitatea să avem întrevedere cu premierul. Inițial toți actorii politici declarau susținerea dezideratelor noastre, am văzut multe promisiuni frumoase, e timpul să vedem și acțiuni”, au declarat reprezentanții Asociației în cadrul unei conferințe de presă.

Fermierii sunt la limita disperării, după ce au rămas cu tone de mere nevândute din cauza problemelor de export. „Am investit pe parcursul a 15 ani în livezi superintensive de mere și cireșe, investiții foarte mari, de milioane de euro, credite luate din bănci și gajate toate bunurile de care dispunem.Ne-am pomenit în situația când avem în stoc 250 tone de mere soiuri, care în afară de piața Rusiei nu putem exporta pe alte piețe, nu sunt solicitate și suntem nevoiți să le vindem la suc pe copeici, fabricile de procesare de astăzi au scăzut prețul de la 1,4 lei la 0,90 bani”, a relatat Aliona Mandatîi.

Exportul prin teritoriul Ucrainei a fost sistat pentru comercianții moldoveni de fructe și legume, din cauza conflictului ruso-ucrainean. Această problemă a generat o serie de consecințe negative, care au fost discutate în cadrul unui Dialog Pro-Bussines de către reprezentanții Sectorului Fructelor Proaspete.


Pub