Bloomberg: Prețurile la gaze și electricitate au crescut în Europa după ce Germania a activat planul de urgență

Prețurile de referință în Europa la energie au crescut semnificativ după ce Germania, cel mai mare consumator de pe continent, a activat prima fază a planului de urgență destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, pregătindu-se pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze rusești, transmite Bloomberg, citat de digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

La gaze naturale, cotațiile futures utilizate ca preț de referință au crescut chiar și cu 15%, după ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a informat că a fost înființată o celulă de criză în cadrul Ministerului Economiei care va monitoriza cu atenție situația aprovizionării cu gaze. Prețurile la electricitate în Germania, un alt indicator de referință pentru piața europeană, au crescut și ele.

Toate aceste evoluții vin într-un context în care Rusia intenționează să le spună companiilor energetice să plătească în ruble pentru energia achiziționată din Rusia, începând chiar de joi, o cerere pe care statele din G7 au respins-o în unanimitate. "Au fost mai multe declarații venite din partea Rusiei că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, livrările vor fi oprite", a spus miercuri Robert Habeck.

În cadrul planului de urgență existent, această fază de avertizare este prima dintre cele trei etape care pregătesc țara pentru o posibilă întrerupere a aprovizionării cu gaz rusesc. În etapa finală, Guvernul ar urma să introducă raționalizarea gazului, transmite sursa citată.

Șeful autorității germane de reglementare a rețelelor, Bundesnetzagentur, Klaus Muller, a precizat într-un mesaj pe Twitter că scopul avertismentului a fost de a evita o deteriorare a aprovizionării și a îndemnat consumatorii și industria să se pregătească pentru „toate scenariile”, mai scrie Bloomberg.

Rusia a închis robinetul pentru Europa, prin conducta Yamal. Din 1 aprilie, țările „neprietenoase” Federației Ruse sunt impuse să achite gazul în ruble.


Pub