Retragerea trupelor rusești din Kyiv și Cernigău, motiv de optimism? Explicăm la rece

La începutul săptămânii, autoritățile ucrainene anunțau că au reușit să respingă atacurile trupelor rusești care încercau să înconjoare Kyivul și Cernigău, menționând că ultimele au suferit pierderi și s-au retras. Ulterior, după o nouă rundă de negocieri în Turcia, delegația rusă a anunțat că a decis să reducă „drastic” acțiunile militare în cele două regiuni, „într-un efort de creștere a încrederii reciproce pentru a contribui la realizarea unui acord de pace”.  

Acțiuni, nu vorbe

Cu toate acestea, reprezentanții externi nu au dat o doză de încredere acestor declarații. Atât secretarul de stat american Antony Blinken, cât și viceprim-ministrul englez Dominic Raabsaying au spus că această „decizie” trebuie privită cu scepticism și că trebuie să judecăm acțiunile Kremlinului și nu declarațiile. Premierul britanic Boris Johnson a atras atenția și la faptul că „forțele ucrainene au împins cu succes forțele ruse la nord-vest de capitala Ucrainei. Dar lupta continuă. Bombardarea Mariupolului și a altor localități continuă”.

„Timpul va arăta dacă Rusia într-adevăr vrea să-și retragă trupele de lângă Kyiv și Cernigău… Nu este prima dată când Rusia spune una, dar face alta”, a declarat Vladislav Atroshenko, primarul orașului Cernigău pentru BBC. 

La scurt timp, s-a anunțat că trupele militare rusești au bombardat pe parcursul nopții regiunea Cernigău. Voluntarii continuă să nu se poată deplasa, din cauza focurilor de armă și a obuzelor care nu contenesc. „Oamenii stau ascunși în beciuri și cu greu mai reușesc să facă rost de produsele care le-au rămas în casă”, a declarat o voluntară pentru Current Time

Măcar Donbasul?

Totodată, retragerea trupelor din regiunea Kyivului este mai degrabă văzută ca o oportunitate de a le disloca spre Donbas, spun experții. Or, miza cea mare a războiului început de Rusia și calea de oprire a războiului este ca liderul rus să poată aduce acasă victoria măcar în regiunile Lugansk și Donețk. „Zona controlată de ucraineni este bombardată continuu, folosesc tot felul de arme pe care le au. Încearcă să-și adune forțele și se pregătesc să înainteze în următoarele zile. Atacă și în timpul nopților, însă, armata ucraineană îi respinge și le distruge tehnica militară. Se vede că se încearcă acapararea zonei”, a declarat Serghei Gaidai, șeful Regiunii Lugansk pentru Current Time

Același lucru este spus și de către Pentagon. Potrivit acestuia, ultimele manevre ale armatei ruse în estul Ucrainei indică faptul că capturarea Donbasului a devenit o prioritate pentru ei. 

Între timp, pe agregatorul SMI2, pe care deja l-am analizat zilele trecute, găsim câteva știri în care se prezintă rezumatul negocierilor din Istanbul între delegația rusă și ucraineană, printre care se menționează despre retragerea trupelor militare din zona Kyivului și a Cernigăului. Mai mult, în presa rusă loială Kremlinului, găsim știri în care este prezentată poziția lui Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei la discuțiile de pace cu Ucraina. Acesta menționează că reducerea forțelor militare rusești în aceste două regiuni, nu presupune și încetarea focurilor

Însă, aici nu lipsesc știri în care iarăși este învinuită partea ucraineană și acuzată că ar avea naziști, de care trebuie scăpată, dar și de „palma dureroasă” pe care le-ar fi dat Putin europenilor, când le-a cerut să achite gazul cu ruble rusești. 

Mai mult, după negocierile din Istanbul, Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai mari propagandiști de la Kremlin, loial lui Putin, a declarat în cadrul talk-show-ului său difuzat de canalul Rusia 1, că ucrainenii sunt niște fricoși care nu au îndrăznit nici măcar să vorbească în fața presei deși Rusia a „binevenit” să facă doi pași importanți pentru stabilirea păcii. De asemenea, în repetate rânduri, el a menționat că deciziile cele mai importante sunt luate doar de „comandantul suprem” (făcând referire la președintele rus), iar militarii trebuie să le îndeplinească fără ezitare

„Comandantul suprem a spus ce trebuie să fie făcut și nimeni nu are dreptul să modifice aceste decizii de: denazificare, demilitarizare, statut de neutralitate și siguranța republicilor populare Lugansk și Donețk. Iar Crimeea nici nu se discută, pentru că ea aparține doar Rusiei – cum a spus în repetate rânduri comandantul suprem”, spune Soloviov, accentuând fiecare cuvânt și încruntându-se spre fiecare invitat care dă periodic afirmativ din cap. 

Sursa ilustrației: The daily

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.