Nume
Parola
Vizualizări: 3778
ADR Nord: Sesiuni de instruire privind Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală în nordul țării
Bălți, 30 Martie 2022 — Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, sub egida Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), continuă să ofere autorităților publice locale de nivelul I (APL I) din nordul țării suport în contextul organizării Concursului de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European”.

După derularea celor trei sesiuni de informare privind modul și condițiile de participare la concurs, care au avut loc săptămâna trecută, ADR Nord a desfășurat miercuri, 30 martie a.c., prima sesiune de instruire pentru APL I din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Evenimentul online a întrunit circa 60 de participanți.

În debutul sesiunii, Maria Prisacari, director ADR Nord, a îndemnat autoritățile locale din nordul țării să participe activ la activitățile de instruire și să depună proiecte la concursul de proiecte pentru dezvoltare locală cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Totodată, șefa ADR Nord i-a mai îndemnat pe reprezentanții APL I să apeleze la specialiștii Agenției pe toată durata de pregătire a dosarelor, pentru a depune proiecte competitive în cadrul actualului concurs

La rândul lor, specialiștii ADR Nord au prezentat detalii despre etapele de organizare a concursului pentru selectarea proiectelor de dezvoltare locală, completarea dosarelor de participare la concurs, mecanismele de finanțare a proiectelor din FNDRL și alte aspecte esențiale.

Reprezentanții ADR Nord i-au informat pe participanți că primăriile pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală. De asemenea, pot fi propuneri de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor locale sau de eficiență energetică.

Autoritățile publice locale de nivelul I pot depune solicitările de finanțare în perioada 22 martie – 20 aprilie a.c. Dosarele cu cererile de finanțare, împreună cu documentele-suport, vor fi prezentate personal de către aplicanți la sediul ADR Nord (Piața Vasile Alecsandri, 8, mun. Bălți).

Autorităților locale au mai fost informate că, în același timp, pot fi depuse dosarele cu Cererile de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externă. Dosarele vor putea fi depuse la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen limită).

Informația completă despre Concurs, inclusiv documentele necesare pentru dosarul de participare, precum și modul de aplicare pentru obținerea finanțării sunt descrise în Ghidul de aplicare la Concursul de selectare a proiectelor pentru dezvoltare locală, care poate fi accesat aici: https://satuleuropean.gov.md/.

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de primari: https://bit.ly/3JOmj6p

În zilele următoare, ADR Nord va organiza încă două sesiuni de informare, după cum urmează:

Online / joi, 31 martie, ora 10:30 – pentru raioanele Drochia, Soroca, Florești / https://bit.ly/informare-instruiri;
Prezență fizică / vineri, 1 aprilie, ora 10:30 – pentru mun. Bălți și raioanele Râșcani, Glodeni, Fălești, Sângerei / Locație: Școala de Arte Râșcani, str. Gavriil Musicescu, 14, or. Râșcani.

www.adrnord.md