Nume
Parola
Vizualizări: 3739
Municipiul Bălți va avea un program de accelerare a dezvoltării
Bălți, 30 Martie 2022 — La Bălți se pun bazele elaborării unui program de accelerare a dezvoltării municipiului în calitate de pol de dezvoltare. Acest subiect a fost tema unei ședințe de lucru care a avut loc miercuri, 30 martie 2022, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. La întrunire au participat reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), conducerea ADR Nord și autoritățile municipale.

În următoarea perioadă, ADR Nord se va implica în activități de elaborare și implementare a unui program al cărui rol va fi să contribuie la accelerarea dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare. Documentul strategic se va axa pe următoarele obiective prioritare:

► Sprijinirea consolidării rolului și funcțiilor municipiului Bălți în calitate de al doilea oraș al țării, pentru creșterea atractivității față de investitori și forța de muncă tânără și calificată;
► Promovarea unei mai bune conectivități naționale și internaționale;
► Sprijinirea schimbărilor structurale a economiei locale pentru susținerea unei creșteri economice inteligente bazate pe avantajele competitive regionale.

Potrivit directorului ADR Nord, Maria Prisacari, consolidarea rolului și funcțiilor orașelor în sporirea competitivității Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, inclusiv prin accelerarea dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare, se numără printre obiectivele și direcțiile prioritare incluse în Strategia Națională de Dezvoltare Regională (2022-2028) și în Programul Operațional Regional Nord (2022-2024). „În cazul municipiului Bălți, scopul nostru este să creăm un program care să propună o analiză complexă, cu accent pe competitivitate, creștere economică, specializare inteligentă etc.”, a menționat șefa ADR Nord.

La rândul său, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MIDR, Igor Malai, a precizat că, în ultimele decenii, s-a format un decalaj enorm între municipiile Bălți și Chișinău practic pe toate dimensiunile de dezvoltare socio-economică. În acest sens, una dintre principalele cauze ale perpetuării modelului monopolar de dezvoltare a Republicii Moldova și concentrării dezechilibrate a resurselor în municipiul Chișinău l-a constituit marginalizarea și periferizarea economică, socială, culturală, educațională și administrativă a municipiului Bălți.

În cadrul ședinței, primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, a salutat acest demers și, împreună cu reprezentanții delegației care l-au însoțit, a prezentat documentele strategice locale în vigoare ale municipiului. Printre acestea sunt Strategia de dezvoltare socio-economică a municipiului Bălți pentru anii 2021-2025, Programul de Revitalizare Urbană al municipiului Bălți pentru anii 2022-2024 (etapa II), Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde (PAOV) al municipiului Bălți, Planul de Dezvoltare Economică Locală al municipiului Bălți pentru anii 2020-2022.

Participanții la ședința de lucru au convenit ca, în următoarea perioadă, să creeze un grup de lucru care urmează să demareze activitățile pentru elaborarea Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți.

www.adrnord.md