CCI a RM: 30 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului și-au dezvoltat capacitățile de export

30 Mart. 2022, 12:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 12:32 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La data de 29 martie 2022, s-a finalizat programul de instruire cu genericul Academia Exportatorilor AdTrade destinat celor circa 30 de beneficiari ai inițiativei de accelerare a exporturilor din cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de PNUD.

Programul de instruire a fost organizat online în perioada 2-29 martie curent de către proiectul AdTrade în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Obiectivul acestui program de instruire a fost de a oferi participanților cunoștințe noi necesare dezvoltării unei afaceri de succes, orientate spre export, prin sporirea abilităților teoretice și practice ale personalului implicat în activități de marketing și export, astfel susținând beneficiarii pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional.

În cadrul evenimentului de lansare a Academiei Exportatorilor, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a menționat: „Importanța instruirilor pentru companiile din Republica Moldova rezultă din necesitatea diversificării și promovării exporturilor ținând cont de capacitatea limitată a pieței locale, criza regională actuală și oportunitățile de a obține o marjă de profit mai mare pentru produsele cu valoare adăugată exportate și integrarea în lanțurile valorice internaționale”.

Academia Exportatorilor se înscrie în proiectele anterioare ale Camerei de Comerț și Industrie Republicii Moldova, organizate în parteneriat cu proiectul PNUD/ AdTrade pentru a oferi asistență agenților economici de pe ambele maluri ale râului Nistru în dezvoltarea afacerilor pe plan național și internațional, identificarea partenerilor și explorarea unor noi piețe de export.

„În contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, Moldova se confruntă cu un val mare de refugiați, precum și cu creșterea prețurilor la resursele energetice și blocarea rutelor comerciale. Motiv pentru care întreprinderile mici și mijlocii, care încă nu și-au revenit după pandemie, trebuie să facă față noilor dificultăți de ordin financiar, comercial și logistic. Proiectul AdTrade a adaptat agenda ”Academiei exportatorilor” cu subiecte care ar spori capacitățile managerilor și echipelor de export de a re-negocia contracte în situații de criză, a valorifica pe deplin avantajele acordurilor semnate de Moldova cu Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări și de a se asocia pentru a exporta în comun și a identifica noi piețe de desfacere”, a menționat Natalia Iachimov, ofițeră a proiectului AdTrade. 

Instruirile au fost organizate în format interactiv, pentru a le permite participanților să-și dezvolte competențele și abilitățile practice în următoarele domenii:

  • Organizarea activității de marketing a unei companii orientate spre export;
  • Portaluri și baze de date utilizate pentru accesul pe piețele internaționale;
  • Planul de afaceri și strategia de export;
  • Contractul de export;
  • Proceduri vamale de export și condițiile de livrare INCOTERMS 2020;
  • Tehnici de comunicare și negociere;
  • Sisteme de management a calității și certificarea companiilor/produselor orientate spre export;
  • Instrumente și surse de finanțare a exportului;
  • Asocierea producătorilor și integrarea în lanțurile valorice internaționale
  • Planul anti-criză pentru întreprinderi.

Ținând cont de necesitățile participanților, un accent deosebit s-a pus  pe identificarea unor acțiuni ce ar putea fi aplicate de companii pentru a depăși criza regională, au fost oferite informații privind adaptarea planului de afaceri și strategiei de export la condițiile actuale.

Agenda programului de instruire Academia Exportatorilor AdTrade include 14 cursuri de instruire cu o durată de aproximativ 42 de ore academice.

Academia Exportatorilor este o inițiativă a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, realizată cu suportul proiectului ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău