4 ore de fake și o migrenă persistentă. M-am scufundat în lumea inventată de Roskomnadzor

La sfârșitul săptămânii trecute, am analizat șase canale TV și site-uri populare în regiunea transnistreană, ca să văd cât de obiectiv sau subiectiv sunt relatate evenimentele din Ucraina. Iar astăzi, mi-am propus să verific cum funcționează presa rusă online, docilă în fața Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a presei din Rusia.  

Cei care „denigrează armata rusă” sau utilizarea acesteia ar putea face până la 15 ani de închisoare. Totodată, mass-media din Rusia trebuie să difuzeze informații despre războiul din Ucraina doar din surse oficiale ale Kremlinului. Mai mult, autoritățile au interzis la 27 martie, difuzarea unui interviu oferit de Vladimir Zelenski jurnaliștilor ruși și au avertizat presa care l-a publicat că ar putea fi sancționată.

SMI2 este un agregator de știri din Rusia, care înșiră  pe bandă rulantă cele mai populare știri și articole din presa rusă. Departamentul comercial al agregatorului anunță că site-ul este accesat de 35 de milioane de vizitatori unici lunar (ceea ce ar însemna aproape 25% din populația Federației Ruse). Majoritatea site-urilor promovate de acest agregator continuă să fie disponibile pe teritoriul Republicii Moldova.

În timp ce multe știri pe care le-am găsit acolo sunt la subiectele de sezon, cum ar fi cum să scapi de kilograme în plus sau cum să sădești cartofi și să obții o roadă mai bună, sunt și foarte multe știri despre Ucraina și Rusia. Și aici, la fel ca în cazul presei transnistrene, războiul din Ucraina nu e prezentat ca un dezastru, ci ca o necesitate sau un lucru ordinar, iar titlurile se întrec la senzaționalitate: 

  • „Europenii s-au enervat: pedepsind Rusia, Biden ne jertfește”;
  • „China a pus la loc SUA”; 
  • „SUA și-a recunoscut înfrângerea în conflictul cu Rusia”; 
  • „Un medic narcolog a examinat mimica și gesturile lui Zelenski”;
  • „Culmea culmilor: Zelenski a anunțat condițiile pentru negocierile cu Rusia” etc. 

Mai jos vă prezint câteva materiale publicate pe site-urile care numai obiective nu încearcă să fie, dar cu siguranță că sunt pe placul autorităților de la Kremlin și a celor de la Roskomnadzor. Amintesc, acestea încă nu au fost blocate și nici interzise pe teritoriul Republicii Moldova:

„Delovaya Gazeta Vzglead” publică luni dimineață articolul „Autoritățile ucrainene își supun populația la foamete”, în care într-o manieră ironică vorbește despre faptul că ucrainenii s-ar putea ciocni cu foametea și asta din cauza managementului prost al autorităților de acum. 

Autorul menționează că operațiunea militară specială care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei este doar unul dintre motive, dar este un element neesențial, atâta timp cât, „Ucraina singură își creează probleme, ca de obicei”. Totodată, autorul materialului susține că de la începutul „misiunii speciale”, presa din Ucraina prezintă doar lucruri mai puțin importante și „povești de groază” despre distrugerile pe care le face armata rusă, în timp ce, de fapt, „ucrainenii ar trebui să se bucure cel puțin că, odată cu începerea misiunii militare speciale, a fost oprit exportul cerealelor ucrainești pe Marea Neagră, ceea ce înseamnă că oamenii vor avea ce să mănânce…”. Poziția autorilor este destul de clară: oamenii pot să moară de foame din cauza autorităților și managementul defectuos și nu din cauza invaziei deja de o lună a trupelor rusești care distrug localități întregi, transformându-le în scrum. 

Izvestia face o relatare zilnică a evenimentelor legate de Ucraina și Rusia, în care evită să menționeze cuvântul „război”, numind-o: „operațiunea militară specială pentru a proteja Donbasul”. Iar știrile care urmează sunt axate pe prezentarea armatei ruse doar în lumină bună, în timp ce ucrainenii sunt descriși drept niște agresori. Totodată, jurnaliștii redacției Izvestia afirmă că armata rusă atacă doar punctele militare strategice ale Ucrainei, sancțiunile au drept scop distrugerea economică a Rusiei, iar soldații ruși sunt salvatori. 

Nationalinaya Sluzhba Novostei povestește despre ajutorul umanitar și medical pe care îl oferă militarii ruși populației ucrainene care „este atacată de armata ucraineană”

Agenția de presă URA a publicat un interviu cu un soldat rus, care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Un militar al Federației Ruse s-a adresat redacției Ura.ru și a povestit cu cine și cu ce au de-a face trupele ruse în timpul demilitarizării și denazificării Ucrainei. Potrivit acestuia, în timpul operațiunii speciale, unitatea sa luptă mai mult cu mercenari, decât cu soldați simpli. Luptători cu experiență care au sosit în Ucraina din diferite țări ale lumii nu ezită să încalce regulile războiului”, scrie portalul. Mai mult, autoarea interviului menționează că trupele rusești trebuie de multe ori „să elibereze” sate întregi de acești mercenari cu pregătire bună, experiență de luptă și moral ridicat. „Se comportă în luptă ca niște oameni cărora nu le pasă de patria lor, de familie. Sunt ca niște ucigași, sub influența drogurilor. Ei parcă nu se tem de nimic și se consideră nemuritori. Luptă doar pentru bani”, găsim aceste declarații în interviul publicat de ura.ru. 

Platforma Expert povestește într-o știre cum, într-o regiune din apropierea Kyivului, armata rusească împarte ajutor umanitar localnicilor „care au avut de suferit din cauza atacului armatei ucrainene. Iar o atenție deosebită li s-a acordat oamenilor în etate și familiilor care au copii”. 

Iar cireașa de pe tort a acestei serii de materiale „jurnalistice” prezentate de presa rusă este Russia Today, care publică o știre în care spune cât de „fericiți” au fost localnicii din Mariupol când i-au văzut pe soldații ruși care au intrat în oraș, menționând că armata ucraineană i-a lăsat de izbeliște, iar ei speră „că totul se va încheia în curând și au încredere în puterea armatei rusești”. Cu toate acestea, video-ul atașat la această știre formată dintr-un singur alineat, prezintă un interviu doar cu o persoană, iar răspunsurile îi sunt fragmentate, fără a fi clar la ce întrebări răspunde. Mai mult, la începutul video-ului vedem cum trei soldați ruși stau pe acoperișul clădirii distruse a administrației din Mariupol și în timp ce doi soldați arborează steagul așa numitelor republici populare Donețk și Lugansk, al treilea trage focuri de armă în aer. 

După cele patru ore de citit știri publicate de presa rusă care respectă cu strictețe canoanele scrise în birouri kremliniste, am simțit cum începe să-mi fiarbă creierul de la atâtea materiale fără surse, informație generală și context clar. Este o realitate a unui sistem dictatorial care dacă este consumat zilnic dimineața, de amiază și seara, creează  dependență și imunitate la rațiunea care ne dictează că nimeni nu are dreptul să-ți vină în casă și să-ți impună regulile pe care le vrea sau să ucidă. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.