Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md

Amnesty International, raport despre R. Moldova: Niciun progres în cele 38 de dosare în care PG promitea în 2020 o revizuire

În Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun progres în legătură cu răpirea profesorilor turci. Totodată s-au înregistrat puține progrese în domeniul justiției, cât și în combaterea violenței domestice. În stânga Nistrului continuă să fie înregistrate cazuri de încălcare a drepturilor omului, iar cei care critică administrația de la Tiraspol continuă să fie urmăriți penal. Sunt doar câteva concluzii care se conțin în raportul anual al Amnesty International pentru Republica Moldova.

Autorii raportului observă că impunitatea pentru încălcările majore ale drepturilor omului comise în trecut de către organele de drept, inclusiv tortura în masă și alte rele tratamente aplicate protestatarilor pașnici în 2009, continuă.

Nu a fost raportat niciun progres în cazul răpirii și expulzării forțate a celor șapte cetățeni turci de către serviciile de securitate moldovenești în 2018. A urmat o investigație superficială, o condamnare și o pedeapsă neprivativă de libertate în 2020.

În martie, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a analizat punerea în aplicare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului în acest caz (Ozdil și alții c. Republicii Moldova) și a „reiterat cu fermitate" necesitatea de a asigura o monitorizare și o răspundere eficace a serviciilor de securitate și a „regretat lipsa de răspuns din partea autorităților" la apelul său anterior.

Amnesty International și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu persistența unor procese inechitabile.

Nu a fost raportat niciun progres în cele 38 de cauze penale în care procurorul general recunoștea motivația politică și promitea o revizuire în 2020. [În nici unul din aceste cazuri nu a fost anulată condamnarea sau nu s-a pus capăt procedurilor penale.] Veaceslav Platon, eliberat în 2020 și fiind în așteptarea unei noi investigații și a unui process nou, a părăsit Moldova în iulie. Procurorul general a fost învinuit pentru plecarea lui din țară, dar a respins orice critică precum că ar avea „influență politică" în activitatea lui”, se spune în raport. Gestionarea acestor cazuri, în lumina preocupărilor persistente privind justiția selectivă, a expus din nou slăbiciunile sistemului de justiție penală, vulnerabilitatea acestuia la interferența politică și necesitatea unei reforme, precizează autorii.

Publicăm mai jos raportul Amnesty International:

Noutăţile partenerilor

comentarii: