‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCine şi cum stabileşte preţul la produsele petroliere. ANRE explică rolul cotaţiilor internaţionale

Cine şi cum stabileşte preţul la produsele petroliere. ANRE explică rolul cotaţiilor internaţionale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Având în vedere interesul sporit față de evoluțiile prețului petrolului pe piața internațională și corelarea acestuia cu prețurile la pompă în Republica Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu unele clarificări de ordin tehnic privind prețul de referință la petrol și mecanismele de stabilire a prețurilor la carburanți atât la nivel internațional cât și local.

Astfel, ANRE face şi o scurtă introducere în terminologia petrolieră: petrolul brut sau țițeiul este un amestec de hidrocarburi, care este extras din zăcăminte cu ajutorul sondelor petroliere.

Unitatea de măsură a petrolului este barilul, care este echivalentul a aproximativ 159 litri.

Marca Brent relevantă pentru Moldova

„Petrolul de referință are diferite denumiri (mărci), în funcție de regiunea în care se tranzacționează. La bursa din Londra se comercializează petrolul cu marca „Brent”, în timp ce la cea din New York se comercializează petrolul cu marca „WTI” (West Texas Intermediate). Peste 60% din tranzacțiile petroliere globale sunt efectuate în baza cotațiilor „Brent”, fapt pentru care este considerat drept reper la stabilirea prețului la petrol”, precizează ANRE.

Odată ce este extras și tranzacționat, petrolul este transportat pe cale maritimă sau terestră la unitățile de prelucrare – rafinării. La rafinărie, petrolul este distilat în diverse produse petroliere derivate, cum ar fi benzina, motorina, kerosenul sau combustibilul pentru avioane, păcura etc.

Cine şi cum stabileşte preţul la produsele petroliere

‹ adv ›

Potrivit ANRE, prețul pentru produsele petroliere derivate (de ex: benzina și motorina) este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts, în baza metodologiei Platts.

Conform acestei metodologii, în fiecare zi lucrătoare, cumpărătorii și vânzătorii de produse petroliere își plasează prețul de cerere și ofertă pe platforma electronică Platts „Market on close” (MOC).

Prețul per tonă la benzină sau motorină se stabilește la 16:30 ora Londrei (18:30 Chișinău), în baza celui mai tranzacționat preț per tonă înregistrat în acea zi.

‹ adv ›

În cursul unei zile de trading pe platforma Platts (MOC), prețul la o tonă de benzină sau motorină variază în funcție de fluctuația prețului de petrol la bursele internaționale, cererea și oferta produselor petroliere, noutățile de ordin economic și geopolitic, disponibilitatea stocurilor de petrol sau produse petroliere etc.

Tranzacțiile sunt separate după principiul geografic, astfel încât prețurile stabilite de către Platts să reflecte situația exactă dintr-o regiune anumită.

Prețul per tonă, stabilit de către S&P Global Platts, este publicat și transmis doar abonaților săi (companiilor de producere, traderilor, brokerilor, rafinăriilor, importatorilor etc.) după finalizarea tranzacțiilor pe platforma Platts MOC.

Media aritmetică din ultimele două săptămâni

„Acest preț (cotație) este folosit, de către participanții profesioniști ai pieței, pentru stabilirea prețului de vânzare a unei tone de benzină sau motorină, de cele mai multe ori sub forma unei medii aritmetice a cotațiilor pentru ultimele 2 săptămâni”, susţine ANRE.

Potrivit autorităţii de reglementare, Metodologia de calcul a ANRE folosește anume valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE).

„Astfel, metoda de stabilire a prețului de către ANRE, exact ca și prețurile stabilite de către companii în cadrul tranzacțiilor internaționale, permite ca efectul unei creșteri sau scăderi a prețurilor produs într-o zi exactă să fie amortizat print-o valoare medie. Prin urmare, orice cădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale, este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova”, explică Agenţia.

Totodată, ANRE garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat.

De notat că 99% din produsele petroliere consumate în ţară sunt importate, în special din România şi Rusia, iar principalii jucători pe piaţa moldovenească sunt companii controlate de grupuri petroliere din Rusia, Kazahstan şi Austria.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›