Armele artiștilor din Ucraina. Cum luptă BoomBox, Onuka, Okean Elzy cu propaganda și armata rusă

De când Rusia a atacat Ucraina, mulți artiști, vocea cărora obișnuia să răsune pe stadioane și în săli de concerte, folosesc acum platformele lor pentru a aduce la cunoștință lumii întregi adevărul crunt prin care trec ucrainenii și dezastrul umanitar care are loc în țara lor. Unii dintre ei fac asta din Liov sau Kyiv, alții au decis să plece din țară și să pună presiune pe opinia publică din Vest de la fața locului pentru a forța autoritățile UE să vină cu ajutor militar și să decidă crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Dar sunt și artiști care se implică direct în acțiunile militare sau ajută la păstrarea ordinii publice acolo unde dezordinea pare noua orânduială a lumii.

Arme în loc de instrumente muzicale

BoomBox (БумБокс, în ucr.) și-a anulat turneul în Statele Unite și în Canada, care urma să înceapă în martie. Solistul formației, Andri Hlîvniuk, s-a înrolat în Unitatea de Apărare Teritorială „Sofia” din Kyiv chiar din primele zile ale războiului. După ce și-a dus familia în Vest ca să fie în siguranță, acesta a luat în mâini arma pe care și-o cumpărase singur și s-a alăturat misiunii umanitare și de patrulare a capitalei.

Andri Hlîvniuk, solistul BoomBox, înrolat în Unitatea de Apărare Teritorială „Sofia” din Kyiv

Cel, care nu demult lua poliția în derâdere, acum poartă la piept insigna poliției de patrulare a capitalei. Unitatea lui se ocupă de evacuările din zonele unde au loc cele mai aprinse lupte, luptă cu jafurile și asigură buna desfășurare a colectării și distribuirii de produse necesare oamenilor rămași blocați în casele lor și în subsoluri.

Artistul înregistrează și publică clipuri video pe paginile sale Facebook și Instagram, unde povestește ce se întâmplă în Ucraina și face adresări cetățenilor ruși, cerând încetarea războiului. De asemenea, Andri continuă să cânte, interpretarea lui a unei piese din folclorul ucrainean devenind virală:

Sâmbăta trecută, Andri a fost rănit în urma atacurilor ruse.

Antytila/Антитіла pregăteau un nou album, simțind că războiul era aproape și dorind să inspire și să sprijine poporul ucrainean, să promoveze cultura ucraineană în lume. L-au lansat pe 25 februarie, dedicându-l eliberării Ucrainei și a poporului ei. În prima zi a atacului asupra Ucrainei, trei membri ai formației s-au alăturat Unității de Apărare Teritorială din Kyiv, ceilalți doi fiind implicați în logistica de distribuire a bunurilor și de colectare de fonduri pentru necesitățile populației civile și armatei ucrainene.

Serhi, Taras și Dmitro din formația Антитіла, înrolați în Unitatea de Apărare Teritorială din Kyiv

Recent, Taras Tololia, liderul formației, a spus că vrea să se alăture online concertului din 29 martie din Marea Britanie, la care vor cânta mai mulți artiști, printre care și Ed Sheeran sau formația Snow Patrol.

Susținerea civililor și ridicarea moralului în Ucraina

Probabil una dintre cele mai cunoscute formații ucrainene, Okean Elzy, rămâne în continuare în Ucraina, iar solistul Sviatoslav Vakarciuc călătorește prin toată țara pentru a susține ucrainenii alungați de război în alte orașe sau în subsoluri și adăposturi antibombe. Acesta a cântat în Odesa, lângă statuia lui Duc de Richelieu acoperită de saci cu nisip, și a susținut mai multe concerte acustice, cum ar fi cel de la gara din Liov și în centrul de plasament pentru refugiați din capitala de Vest a țării; în Harkiv, în fața cadeților, dar și în metroul din oraș, unde se adăpostesc oamenii.

Sviatoslav Vakarciuc, solistul formației Okean Elzy, susține un concert la gara feroviară din Lviv

În călătoriile sale în Cerhnihiv, Kyiv, Zaporojie, Liov, Odesa și Dnipro, Vakarciuk comunică cu oamenii în stradă, vizitează spitalele unde sunt tratați soldații și civilii, inclusiv copiii răniți în Zaporojie, și arată lumii întregi ororile războiului început de Rusia.

Un alt artist ucrainean, Melovin, face voluntariat la centrul de plasament al refugiaților în Liov, unde a creat și un centru pentru colectarea donațiilor. Melovin însă nu uită de muzică, înregistrând și o piesă care deja devine un imn al timpurilor, dar și organizând mici concerte pentru refugiații și locuitorii orașului. De asemenea, acesta încearcă să comunice cât mai mult despre război pe paginile lui personale, să ofere informații despre asistența de care pot beneficia ucrainenii în țară și peste hotare, inclusiv informații pentru membrii comunității LGBTQI care vor să plece în Polonia.

Interpretul și prezentatorul TV Oleg Kenzov se află în Kyiv, unde contribuie la amenajarea subsolurilor, asigură oamenii cu produse alimentare, scutece și mâncare pentru copii, duce apă potabilă la spitale. De asemenea, acesta face parte din grupuri care asigură ordinea publică și dedică piese corabiei militare rusești.

Interpreta Dașa Astafieva s-a alăturat voluntarilor din Kyiv, ajutând vârstnicii din oraș și gătind mâncare pentru soldații ucraineni.

Susținerea refugiaților din Vest

Tina Karol a devenit faimoasă după ce a reprezentat Ucraina la Eurovision în 2006. Acum, aceasta se află în Varșovia, unde a creat Centrul Internațional pentru Rezistență Informațională. Scopul acestuia este să comunice cât mai eficient despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, să lupte cu propaganda rusă prin răspândirea de informații veridice despre război în rândul oamenilor din Rusia, Belarus și Kazahstan.

În Italia se află Vera Brejneva, unde face voluntariat, adună fonduri și donații pentru refugiați, îndeamnă ca mai mulți voluntari să se implice în activitățile de la centrele pentru refugiați.

Iar Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016, a evoluat în finala selecției naționale a Germaniei pentru Eurovision 2022, datorită căreia a reușit să strângă 67 de milioane de euro în sprijinul Ucrainei. Apoi, ea a participat la concertul de caritate „We are one” în București, toți banii din vânzarea biletelor fiind transferați în contul Crucii Roșii. De asemenea, Jamala a organizat o emisiune de caritate în Lituania, în cadrul căreia s-au strâns fonduri prin vot prin SMS.

Cvartetul folk Dakhabrakha se află acum în Franța, unde organizează și cântă la concerte de caritate și participă la emisiuni unde comunică despre război pentru a face cât mai multă vizibilitate a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Rapperul Monatik era peste hotare atunci când a început războiul. De atunci, el colectează fonduri pentru susținerea Ucrainei. Iar compania lui, MONATIK Corporation, donează bani celor care au avut de suferit în război.

Muzică pe vreme de război

Mai mulți artiști ucraineni creează muzică și poezie despre război și lupta ucrainenilor pentru pace. Interpreta de muzică electro-folk Onuka a realizat montaje cu imagini de război pentru mai multe piese, cum ar fi „People shoot people” (din eng., „Oamenii împușcă oameni”), „Я тобі даю свою надію” (din ucr., „Îți dau speranța mea”) sau „Ми не німі” (din ucr., „Nu suntem proști”).

„Acest război este o alegere conștientă, o agresiune conștientă, este omorul conștient al unei populații pașnice, este decizia unui om, o decizie susținută de o gloată de sclavi ai sistemului”, scrie Onuka pe pagina ei.

Renumita piesă „Я солдат” al formației 5’nizza a fost reinterpretată de solistul Serhii Babkin, fiind dedicată luptei eroice a armatei ucrainene împotriva invadatorilor ruși. Acesta a dedicat o piesă și lui Vladimir Putin.

Printre artiștii care au creat piese în contextul războiului se numără și Nastia Kamenskih – „Потому что я Украина, Я выдержу боль” (din ucr., „Pentru că sunt Ucraina, voi suporta durerea”), Monatik – „Війна – твоє ім’я!” (din ucr., „Războiul este numele tău”), Roxolana – „I СіЮ” sau reinterpretarea de către formația Beton a piesei „London Calling” a britanicilor din The Clash – „Kyiv Calling”. Iar artiști precum Maks Barskih, Ivan Dorn, Dorofeeva sau formația Nervî au interzis ca muzica lor să fie difuzată în Rusia.

Pe 27 februarie, mai mulți artiști ucraineni precum Jamala, Okean Elzy, Go_A, Dakhabrakha, Ruslana, Monatik, The Hardkiss sau Alyona Alyona au participat la concertul-maraton de caritate „Save Ukraine”.

Indiferent unde se află și cum se implică în războiul din Ucraina, activitatea principală a majorității artiștilor ucraineni este lupta cu propaganda, promovarea acțiunilor de caritate și colectare de fonduri și donații umanitare și apelul către guvernele din Vest să închidă spațiul aerian deasupra țării lor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.