ANRE explică cum se formează prețurile la benzină și motorină și care este rolul cotațiilor internaționale

28 Mart. 2022, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2022, 11:42 // Actual //  Lupu Eduard

Urmare a interesului sporit față de evoluțiile prețului petrolului pe piața internațională și corelarea acestuia cu prețurile la pompă în Republica Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu unele clarificări de ordin tehnic privind prețul de referință la petrol și mecanismele de stabilire a prețurilor la carburanți atât la nivel internațional cât și local.

Petrolul brut sau țițeiul este un amestec de hidrocarburi care este extras din zăcăminte cu ajutorul sondelor petroliere. Unitatea de măsură a petrolului este barilul,  care este echivalentul a aproximativ 159 litri.

Petrolul de referință are diferite denumiri (mărci), în funcție de regiunea în care se tranzacționează. La bursa din Londra se comercializează petrolul cu marca „Brent”, în timp ce la cea din New York se comercializează petrolul cu marca „WTI” (West Texas Intermediate). Peste 60% din tranzacțiile petroliere globale sunt efectuate în baza cotațiilor „Brent”, fapt pentru care este considerat drept reper la stabilirea prețului la petrol.

Odată ce este extras și tranzacționat, petrolul este transportat pe cale maritimă sau terestră la unitățile de prelucrare – „rafinării”. La rafinărie, petrolul este distilat în diverse produse petroliere derivate, cum ar fi benzina, motorina, kerosenul sau combustibilul pentru avioane, păcura,etc.

Prețul pentru produsele petroliere derivate (de ex: benzina și motorina) este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts, în baza metodologiei Platts (https://www.spglobal.com/commodity-insights/plattscontent/_assets/_files/en/our- methodology/methodology-specifications/platts-assessments-methodology-guide.pdf). Conform aceste metodologii, în fiecare zi lucrătoare, cumpărătorii și vânzătorii de produse petroliere își plasează prețul de cerere și ofertă pe platforma electronică Platts „Market on close” (MOC). Prețul per tonă la benzină sau motorină se stabilește la 16:30 ora Londrei (18:30 Chișinău), în baza celui mai tranzacționat preț per tonă înregistrat în acea zi”, se arată în mesajul ANRE.

În cursul unei zile de trading pe platforma Platts (MOC), prețul la o tonă de benzină sau motorină variază în funcție de fluctuația prețului de petrol la bursele internaționale, cererea și oferta produselor petroliere, noutățile de ordin economic și geopolitic, disponibilitatea stocurilor de petrol sau produse petroliere etc. Tranzacțiile sunt separate după principiul geografic, astfel încât prețurile stabilite de către Platts să reflecte situația exactă dintr-o regiune anumită.

Prețul per tonă stabilit de către S&P Global Platts este publicat și transmis doar abonaților săi (companiilor de producere, traderilor, brokerilor, rafinăriilor, importatorilor etc) după finalizarea tranzacțiilor pe platforma Platts MOC. Acest preț (cotație) este folosit de către participanții profesioniști ai pieței pentru stabilirea prețului de vânzare a unei tone de benzină sau motorină, de cele mai multe ori sub forma unei medii aritmetice a cotațiilor pentru ultimele 2 săptămâni”, mai punctează reglementatorul.

Metodologia de calcul a ANRE folosește anume valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE). Astfel, metoda de stabilire a prețului de către ANRE, exact ca și prețurile stabilite de către companii în cadrul tranzacțiilor internaționale, permite ca efectul unei creșteri sau scăderi a prețurilor produs într-o zi exactă să fie amortizat print-o valoare medie. Prin urmare, orice cădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale, este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Prima garnitură cu motorină din România urmează să ajungă în Republica Moldova astăzi, 29 martie. Următorul lot ar putea să fie livrat în decurs de aproximativ 10 zile, scrie realitatea.md.

Săptămâna viitoare, în țara noastră urmează să ajungă și o delegație din România, potrivit surselor Realitatea.md. Tot atunci urmează să se efectueze probele de laborator și carburantul să fie transmis Agenției Rezerve Materiale.

De menționat că fermierii din Moldova așteaptă motorina din România 16 luni. Distribuirea ei a fost una dintre revendicările agricultorilor la cele mai recente proteste.

Amintim că cele 4 mii de tone de combustibil nu au ajuns la agricultorii moldoveni din cauza incapacității de păstrare.

Această donație de motorină vine ca un răspuns la cererile fermierilor care au protestat timp îndelungat, solicitând Guvernului să onoreze promisiunile legate de sprijinul agricol. În 2022, România a donat Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. În anul precedent, în 2021, Bucureștiul a oferit o donație de șase mii de tone de motorină pentru fermierii afectați de secetă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău