Cooperarea transfrontalieră în domeniul textil prin educație antreprenorială

2-15-2048×1294
Foto: UTM

Proiectul Educație Antreprenorială Colaborativă (Collaborative Entrepreneurial Education – CEE) s-a încheiat pe 22 martie 2022. Conferința de totalizare a activităților proiectului s-a desfășurat la Iași, la care au participat toți partenerii proiectului, inclusiv beneficiarii – studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România.

În cadrul Conferinței de încheiere a proiectului „Educație Antreprenorială Colaborativă”, dl Neculai VIȚELARU, președintele Patronatului Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Iași, a accentuat viziunea mediului de afaceri în contextul relațiilor bilaterale transfrontaliere.

Decanul Facultății Textile și Poligrafie din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, conf. univ., dr. Sergiu TRONCIU, a salutat colaborarea fructuoasă dintre cele două universități de pe ambele maluri ale Prutului, exprimându-și încrederea că în viitorul apropiat absolvenții vor valorifica cunoștințele acumulate în cadrul proiectului și se vor regăsi în lumea oamenilor de afaceri prosperi.

Coordonatoarea de proiect din partea UTM, conf. univ., dr. Valentina BULGARU, a prezentat analiza comparativă între curriculele universitare și cerințele actuale vis-a-vis de forța de muncă în domeniul industriei textile în Republica Moldova, menționând  necesitatea modernizării curriculei universitare în vederea formării competențelor antreprenoriale pentru specialitățile inginerești non economice pentru dezvoltarea pieței de muncă în Republica Moldova.

Potrivit coordonatoarei de proiect, dna Ana SOCHIRCĂ, specialistă superioară în Direcția finanțarea start-up ODIMM, în cadrul acestei inițiative a fost proiectat conceptul unui Program Național de dinamizare a stabilirii parteneriatelor între mediul academic și cel antreprenorial;  elaborat un studiu privind identificarea necesităților studenților în gestionarea unei afaceri.

Pe parcursul a 18 luni, aproximativ 200 de studenți din Republica Moldova și România au participat la diverse activități de training, inclusiv tabără de educație antreprenorială (BOOTCAMP), schimburi de bune practici prin stagii de mobilitate și cursuri de instruire. Totodată, au vizitat mai multe companii cu profil textil atât din România, cât și din R. Moldova, luând cunoștință de  afacerile din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, familiarizându-se cu lumea afacerilor și preluând bune practici în dezvoltarea afacerilor proprii.

Principalele rezultate ale proiectului sunt elucidate în cifre concrete: 120 de studenți au fost instruiți în domeniul antreprenoriatului, 60 de tineri au participat la o tabără de educație antreprenorială  (BOOTCAMP), iar 20 – la schimbul de studenți între cele două universități partenere.

Activitățile din cadrul Proiectului au oferit o imagine clară despre necesitatea introducerii în curricula universitară a disciplinelor în domeniul antreprenoriatului  la facultățile de profil non economic. Proiectul CEE a fost implementat de către Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii din Chișinău (ODIMM) în parteneriat cu Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Iași, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România, cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Programului transfrontalier România – Republica Moldova 2014-2020.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente