‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețuri în scădere pentru grâu și porumb, ferme pentru rapiță

Piața agricolă mondială: Prețuri în scădere pentru grâu și porumb, ferme pentru rapiță

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piețele rămân foarte volatile și sunt în continuare dependente de situația din Ucraina. Un alt factor cheie în stabilirea prețurilor pentru săptămâna viitoare va fi raportul trimestrial al USDA privind stocurile și intențiile de semănat, ce urmează a fi publicat pe 31 martie.

Cotații grâu pe Euronext:

Cotații porumb pe Euronext:

Pe plan internațional, SUA a vândut Chinei vineri 132.000 de tone de boabe de soia, iar Turcia a cumpărat 175.000 de tone de porumb.

Lucrările de semănat sunt realizate în Ucraina, însă este dificil de estimat cu exactitate impactul real al conflictului asupra recoltei viitoare din acest an.

Exporturile din Ucraina au fost, în mare parte, suspendate, ceea ce a adus avantaje originilor europene. Doar câteva exporturi cu trenul au fost observate din Ucraina.

‹ adv ›

Potrivit site-urilor de profil din Ucraina, majoritatea agricultorilor aflați în zonele în care nu se desfășoară războiul realizează lucrările agricole.

În plus, ministrul ucrainean al economiei a declarat că Ucraina ar putea relaxa luna viitoare restricţiile cu privire la exporturile de grâu, după ce se va confirma că însămânţările de primăvară au făcut progrese suficiente în ciuda invaziei ruseşti, deşi capacităţile de export rămân limitate.

Și vremea va avea impact asupra piețelor în această săptămână, fiind așteptate ploi începând de miercuri în Franța. Aceste precipitații vor fi benefice, în timp ce temperaturile scăzute ar putea afecta cultura timpurie de rapiță care a început să înflorească în unele zone.

‹ adv ›

În Franța, evaluarea recoltei de către FranceAgriMer pentru grâu rămâne neschimbată în această săptămână, pentru 92% din suprafețe fiind de la bună la excelentă. Pentru orzul de toamnă și grâul dur, evaluarea recoltei este de 88% la categoria de la bun la excelent. Semănarea orzului de primăvară a fost finalizată.

Prețurile pentru rapiță au fost mixte vineri, cu scadențe pentru perioada imediat următoare, dar încă ferme pentru recolta din 2022. Prețul pentru canola a scăzut.

Prețuri rapiță pe Euronext:

Prețurile petrolului cedează la 110,30 USD/baril în New York, ca urmare a temerilor de reapariție a covidului cu impactul acestuia asupra creșterii economice.

Dolarul se întărește ușor până la 1,0950 față de euro. Se așteaptă ca la Chicago piețele să se deschidă cu oferte mai mici, deoarece fondurile caută să își reducă pozițiile înainte de raportul USDA de joi despre stocuri și intențiile de cultivare.

Comercianții se așteaptă ca suprafața de porumb din SUA să scadă la aproximativ 92 de milioane de acri, iar pentru cultura de soia să rămână stabilă, la aproximativ 88,5 milioane de acri.

Vineri, Chicago a încheiat săptămâna pe o notă pozitivă. Soia beneficiază de fermitatea prețurilor din Brazilia, cu o origine competitivă din SUA.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›