Pompierii au lichidat 4 371 de incendii de vegetație de la începutul anului, dintre care 345 în ultimele 24 de ore

incendiu pompieri IGSU
Foto: Facebook: IGSU

De la începutul anului 2022, salvatorii și pompierii au intervenit la 4 371 misiuni de lichidare a incendiilor de vegetație, în care a fost afectată o suprafaţă de peste 33 452 hectare.

Din cauza izbucnirii celor 4 371 de incendii de vegetație au avut de suferit 33 000 de hectare, date le care depășesc pe cele din aceeași perioadă a anului trecut cu 1 300 %.

Dintre acestea, 2 400 de misiuni ale pompierilor au avut loc în luna martie a anului curent, afectând 23 000 de hectare, ceea ce este cu 1 700 % mai mult comparativ cu datele din aceeași perioadă a anului precedent.

Mai jos puteți să vedeți harta făcută publică de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, unde sunt prezentate locațiile incendiilor de vegetație care au avut loc de la începutul anului curent.

Facebook IGSU

În ultimele 24 de ore au fost lichidate 345 focare de ardere a vegetației uscate

În ultimele 24 de ore angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au lichidat 345 focare de ardere a vegetației uscate. Un incendiu de proporții risca să cuprindă un sector de vile din regiunea raionului Ialoveni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11.50, când localnicii au raportat că focare imense de ardere se îndreptau cu repeziciune spre mai multe sectoare de vile din apropierea localității Dănceni, raionul Ialoveni.

„La fața locului au intervenit patru echipe de salvatori pentru localizarea arderii, mai mult în ajutorul pompierilor au ieșit localnicii, dar și administrația publică locală, întrucât vântul puternic zădărnicea misiunea de stingere. La ora 14.00 focarele de ardere au fost stinse fără de a afectat casele oamenilor. Potrivit primelor estimări, incendiul a compromis terenuri pe o suprafață de 40 ha. Circumstanțele cazului se stabilesc”, informează IGSU despre una dintre misiuni.

În acest context, pompierii îndemnă repetat oamenii să respecte regulile antiincendiare și să nu aprindă vegetația uscată, sau gunoiul menajer.

„În condiții de umiditate redusă, vânt puternic, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. În situații de risc persoanele sunt rugate să apeleze de urgență Serviciul 112”, scriu pompierii.

Recomandările și precizările autorităților

Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative.

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, instituţia noastră atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Atragem atenţia, că în conformitate cu prevederile art. 115, alin. 3 al Codului Contravenţional privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii si alte vecinătăţi” 𝐬𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟔𝟎 𝐥𝐚 𝟗𝟎 𝐝𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̧𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐞𝐧𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐚̆ 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐢 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐞 𝐬̧𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐝𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟐𝟒𝟎 𝐥𝐚 𝟑𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̧𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐞𝐧𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐚̆ 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐢 𝐣𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐞.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente