„Amenoree de război” Ce faci dacă ți s-a dereglat ciclul din cauza stresului

bioclinica.ro

Ciclul menstrual este responsabil pentru funcționarea normală a sistemului reproducător și tot el este un semnal al sănătății femeii. Întârzierea sau absența totală a menstruației, în afara sarcinii, prezintă un motiv de îngrijorare și consultarea urgentă a ginecologului. De multe orii, motivul principal este stresul. 

Ciclul menstrual este controlat de creier și care printr-un șir de stimulări provoacă eliminarea de estrogen și progesteron prin ovare, respectiv induce menstruația. Cortizolul, produs de corp în situații de stres, anunță organismul că nu este momentul să se reproducă și, respectiv, inhibă activitatea ovarelor. Așadar, o consecință a stresului este și dereglarea ciclului menstrual. Modul în care stresul afectează ciclul menstrual este unic pentru fiecare persoană. În plus, fiecare organism răspunde în mod diferit la diverse evenimente care cauzează stres.

Lipsa menstruației poate dura și un an

Silvia Agop ginecologă-obstreticiană spune că în actuala situație, când în Ucraina este război, la unele femei ar putea dispărea pe o anumită perioadă menstruația. În literatura de specialitate există chiar noțiunea de  „amenoree de război”. Specialista zice că în acest caz, când este un stres extrem de mare, menstruația poate lipsi trei luni, șase luni și chiar un an. „În condiții de război este vorba de stres amplificat de mii de ori”, mai spune specialista.

„Atâta timp cât stresul o să fie prezent, acesta va influența ciclul menstrual și întregul organism”, adaugă la rândul său fondatoarea platformei gyneco.md, Iraida Snigur. 

„Cineva poate să nu aibă menstruație, cineva poate avea întârzieri de menstruație, cineva o poate avea mai devreme și aceasta poate fi dureroasă, foarte abundentă. Toate aceste modificări pot fi legate legate de stres”, adaugă medica. Potrivit ei, stresul este un factor important și nu trebuie ignorat, pentru că se pot întâmpla dereglări hormonale, care se restabilesc mai greu. Dacă stresul este de lungă durată, ciclul poate fi dereglat pe termen mai lung.

Iraida Snigur mai spune că acum stresul este provocat de război, dar sunt paciente care își pierd ciclul din cauza decesului unui membru al familiei, unei pierderi de sarcină sau altor situații de familie. Cu părere de rău, stresul provoacă nu doar dereglări de hormoni, ci și acutizează alte boli cronice.

Amenoreea provocată de stres nu se tratează

Nu, nu se tratează, spun medicii. „Lipsa menstruației provocată de stres nu are nevoie de un anumit tratament, pentru că nu are are un substrat organic. Reglarea ciclului menstrual se va rezolva de la sine, atunci când se va elimina stresul”, explică Silvia Agop.

Nu există remedii medicamentoase, cum ar fi pastilele, care să regleze ciclul menstrual, atunci când organismul e stresat. „Da, putem să luăm pastile și să apară menstruația, dar dacă stresul este de lungă durată, atunci ciclul poate fi dereglat pe termen mai lung”, mai adaugă Iraida Snigur.

În momentul în care femeia sesizează întârzieri ale ciclului menstrual, aceasta trebuie să excludă sarcina, iar ulterior să viziteze ginecologul. Totuși, dacă aceasta se află în condiții de război și nu are acces la medicină, nu este motiv panică. 

Ce trebuie de făcut dacă observi că ciclul menstrual se dereglează?

Ciclul menstrual se calculează din prima zi a menstruației până la prima zi a următoarei menstruații. Durata ciclului menstrual este 21-35 zile. Menstruația propriu-zisă este 2-7 zile. Deci dacă observi o abatere:

  • În primul, fă un test de sarcină. Pentru a nu adăuga un alt motiv de panică.
  • Nu uita: întârzierea nu trebuie tratată.
  • Nu este nevoie să provoci în mod special menstruația.
  • Dacă nu mai ai alte simptome, încearcă doar să dormi mai mult și să începi să duci  un stil sănătos de viață atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic. 

Ai grijă de tine și de sănătatea ta!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.