Cele mai importante evenimente din a 31-a zi de război. De la începutul invaziei în Ucraina, au murit 12 jurnaliști

ucraina război
Foto: Facebook/Evgeniy Maloletka

E deja a 31-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Noutățile care au avut loc în Ucraina până la ora 23.00: militarii ruși au evacuat peste 700 de persoane din spitalul din Mariupol într-o direcție necunoscută, iar de la începutul războiului, în Ucraina au decedat 12 jurnaliști.

🟣 Declarațiile lui Volodâmâr Zelenski după a 31-a zi de război.

„Ucraina este unită în dorința de a trăi liber, independent și de dragul visurilor lor, și nu de dragul fanteziilor bolnave ale altora.

Nimic din ceea ce fac nu îi va ajuta pe ocupanți. Sistarea televiziunilor noastre, mesaje propagandistice, oferirea de ruble. Ruble care în Rusia vor fi apreciate la greutate, și nu la valoarea nominală”, a spus Zelenski.

🟣 Încă de la ora 15.10, un teren de circa opt hectare din regiunea Dnipropetrovsk arde încontinuu și nu poate fi localizat din cauza vântului.


🟣 Azi, președintele SUA, Joe Biden, s-a aflat cu o vizită în Polonia și mai jos vă prezentăm cele mai importante declarații.

#1. „Aceasta este o luptă între libertate și represiune, o luptă între o ordine mondială bazată pe reguli și legi și forța cruntă. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă lungă, nu vom câștiga într-o zi sau o lună. Acum, Ucraina este în fruntea luptei pentru democrație și libertate.”

#2. „Putin și-a propus un obiectiv urât. El a spus că vrea să «denazifice» Ucraina. El vorbește despre nazismul lui Zelenski, care este evreu, președintele ales în mod legitim, al cărui bunic a luptat împotriva Germaniei naziste.”

#3. „Am oferit Kremlinului souții pentru a stabiliza situația, dar Kremlinul le-a respins pe toate. Noi le spuneam că ei intenționează să atace, ei nouă ne spuneau că armata efectuează exerciții militare.”

#4. „Popor rus, ieri țara voastră era țară a secolului XXI, iar acum agresiunea lui Putin a aruncat Rusia înapoi în secolul al XIX-lea.”

🟣 „Toate cele 10 coridoare umanitare deschise azi au funcționat fără probleme. În total, au fost evacuați 5 208 oameni”, a declarat ministra pe reintegrare a teritoriilor temporar ocupate Luhansk și Donețk, Irâna Vereșciuk.

🟣„De la începutul războiului, în Ucraina au decedat 12 jurnaliști”, a declarat procurora generală Irâna Venediktova.

Potrivit acesteia, „Până acum au fost comise acte violente împotriva a cel puțin 56 de reprezentanți ai presei”, dintre care 15 sunt cetățeni ai altor state. Patru cetățeni britanici, doi cetățeni cehi, doi cetățeni danezi, doi cetățeni din Emiratele Arabe Unite, un cetățean elvețian și un cetățean american au fost răniți.

🟣 Administrația din Mariupol a anunțat că militarii ruși au evacuat pacienții și personalul medical din spitalul orășenesc și i-au dus într-o direcție necunoscută. În clădire se aflau 700 de persoane.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 19.00

🟣 Primarul orașului Lviv, Andri Sadovâi, a confirmat că orașul a fost bombardat și a rugat oamenii să nu publice fotografii și videoclipuri. Cinci oameni sunt răniți.

Mai mult, acesta scrie că în urma bombardamentului ard clădiri industriale unde se depozitează combustibil. Infrastructura civilă nu a suferit.

🟣 Premierul ucrainean a anunțat că de azi, 26 martie, a început să funcționeze programul gratuit de oferire a produselor alimentare destinate populației situate în zonele de conflict.

Așadar, vor fi alocate 10 milioane de pungi de plastic cu o capacitate de până la 12 kilograme și trei milioane de saci cu o capacitate de până la 3 kg.

🟣 Ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a apărut în spațiul public după o pauză de mai bine de 15 zile.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 14.00

🟣 În sudul Ucrainei și în zonele controlate de armata rusă au început să se creeze administrații militaro-civile. Despre acest lucru a anunțat senatorul Serghei Țekov, membru al Consiliului Federației Ruse. Potrivit acestuia, sarcinile acestor administrații includ „gestionarea teritoriilor și așezărilor, precum și rezolvarea problemelor legate de mijloacele de trai ale populației”.

🟣 Armata rusă a intrat în orașul Slavutâci. Ca răspuns, locuitorii au organizat un miting împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. Primarul orașului a fost răpit, dar a fost eliberat în scurt timp.

🟣 Ministrul apărării și ministrul afacerilor externe al Ucrainei s-au întâlnit cu secretarul de stat și cu secretarul apărării SUA. Aceștia au avut o întrevedere la Varșovia, Polonia.

🟣 De la începutul războiului, în urma bombardamentelor din Ucraina au fost distruse cel puțin 59 de clădiri cu semnificație spirituală în opt regiuni ale țării. Majoritatea bisericilor distruse sunt ortodoxe, a declarat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință.

🟣 Primarul Kievului, Vitali Klâciko, a anunțat o nouă interdicție de circulație pentru capitala Ucrainei. Restricția intră în vigoare sâmbătă, 26 martie, ora 20.00, și va dura până luni, 28 martie, ora 7.0. În această perioadă, doar transportul care va avea permis special va putea circula prin oraș.

🟣 Pierderile armatei ruse în prima lună de război. Au decedat peste 16 400 de soldați, 1 640 de mașini blindate au fost distruse, 117 avioane de luptă și 127 de elicoptere au fost doborâte, 293 de sisteme de artilerie și multe alte tehnici militare au fost nimicite.

Federația Rusă nu recunoaște cifra decedaților anunțată de Ucraina. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, până în prezent, au decedat 1 351 de soldați, iar 3 825 au fost răniți.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Astăzi, 26 martie, în Ucraina vor fi deschise patru coridoare umanitare.

🟣 De la începutul războiului în Ucraina, 136 de copii au decedat, iar 199 au fost răniți. Despre aceasta a anunțat avocata poporului pentru drepturile omului, Liudmâla Denisova.

🟣 În regiunea Jâtomâr, în urma unei lovituri de artilerie, au fost distruse patru case, un bloc de locuit, iar două anexe au fost parțial avariate. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

🟣 O rachetă rusă a lovit o conductă de gaz din Harkiv. În urma loviturii, conducta de gaz a luat foc.

Sursă foto: The New York Times

🟣 Putin a semnat o lege privind „recunoașterea ca veterani de luptă a participanților la operațiunea specială de protejare a Donbasului”.

🟣 Soldații ucraineni au distrus ieri, 25 martie, opt tancuri, 17 vehicule blindate și 11 vehicule ale Rusiei. Totodată, pierderile umane, în ultimele 24 de ore, constituie 170 de soldați ruși. Despre aceasta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

🟣 Aproximativ 300 de persoane au decedat în urma bombardamentului Teatrului Dramatic din Mariupol. Despre aceasta a anunțat Consiliul Local Mariupol. Vedeți aici toate evenimentele care s-au întâmplat la Teatrul Dramatic din orașul Mariupol.

🟣 Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a propus Uniunii Europene să nu mai elibereze vizele cetățenilor ruși.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente