Cele mai importante evenimente din a 30-a zi de război. Rusia a pierdut controlul asupra unei părți a orașului Herson

2022-03-25 22.53.37
Foto: Wojciech Grzedzinski/Telegram/Zelenskiy

A început a 30-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Noutățile care au avut loc în Ucraina până la ora 23.20: la Mariupol, armata rusă a distrus clădirea unui centru de recuperare a copiilor, Rusia a pierdut controlul asupra unei părți a orașului Herson, iar Anonymous au publicat 28 GB de fișiere ale Băncii Centrale a Rusiei.

🟣 Ivanka Trump a publicat pe pagina sa de Instagram un mesaj de susținere pentru Ucraina și a anunțat despre transferul unui ajutor umanitar la Kiev, Sumî și Lviv.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ivanka Trump (@ivankatrump)

🟣  Volodâmâr Zelenski și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au avut o nouă discuție telefonică despre rezultatele summitului NATO.

„Am discutata despre situația diplomatică actuală, despre amenințarea unei crize umanitare și despre modalitățile de prevenire a acesteia”, scrie Zelenski pe Twitter.

🟣 Volodâmâr Zelenski a ieșit cu o nouă adresare video în care a mulțumit tuturor celor care apără țara și a vorbit despre decretele semnate pentru militari și ofițeri de poliție, inclusiv și cele postum.

Președintele Ucrainei nu a ignorat nici informațiile despre dispariția din spațiul public a șefului Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu (mai devreme la televiziunea rusă a fost difuzată o înregistrare a unei întâlniri online a oficialilor ruși unde a participat și Șoigu, aceasta a stârnit multe întrebări).

În încheierea discursului, Zelenski a subliniat că forțele ucrainene continuă să reziste invaziei ruse dând „lovituri zdrobitoare”.

🟣  Anonymous au revenit! Hackerii anunță că au publicat 28 GB de fișiere ale Băncii Centrale a Rusiei.

Acest lucru s-a întâmplat după ce joi, pe 24 martie, Anonymous a anunțat că a spart serverele Băncii Rusiei promițând publicarea a zeci de mii de fișiere secrete în următoarele 48 de ore.

🟣 La Mariupol, armata rusă a distrus clădirea unui centru de recuperare a copiilor. Acest lucru a fost anunțat de către autoritățile locale din Mariupol.

🟣 Rusia a pierdut controlul asupra unei părți a orașului Herson, scrie The New York Times cu referire la un înalt oficial al Pentagonului, citează unian.net.

Potrivit sursei citate, forțele ucrainene au reușit să readucă o parte din oraș sub controlul lor. De asemenea, The New York Times menționează că înaltul oficial al Pentagonului spune că trupele ruse din regiunea Kiev au ocupat poziții defensive și nu sunt pregătite să avanseze.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 20.00

🟣 Vinița este supusă bombardamentelor cu șase rachete de croazieră, acest lucru a fost anunțat de către șeful administrației militare, Serhi Borzov. Cel din urmă le cere locuitorilor din regiunea Vinița să nu ignore semnalele raidurilor aeriene, scrie unian.net.

🟣 Spotify părăsește piața rusă, informează Expressen și jurnalistul Bloomberg Lucas Shaw.

„Spotify consideră că este important să încercăm să menținem serviciul nostru disponibil în Rusia pentru a oferi surse de știri și informații fiabile și independente. Însă, din păcate, o lege recentă impune restricții suplimentare privind accesul la informații, elimină libertatea de exprimare și incriminează anumite tipuri de știri. Acest lucru pune în pericol siguranța angajaților noștri și, eventual, a ascultătorilor noștri. După o analiză atentă a opțiunilor noastre în funcție de circumstanțele actuale, am ajuns la decizia dificilă de a suspenda complet serviciul nostru în Rusia”, citează Expressen un comunicat de presă.

🟣 Ministerul Apărării din Marea Britanie a actualizat harta invaziei ruse asupra Ucrainei.

UK Ministry of Defence

🟣 O deputată a Consiliului Raional al regiunii Voronej a ținut un discurs împotriva războiului chiar în cadrul unei ședințe. Acest lucru a fost anunțat de către consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne a Ucrainei, Anton Herașcenko.

„Nimeni nu ne-a atacat țara. Și mâine nimeni nu avea să atace. Este doar ceea ce vă bagă propagandiștii în cap”, a spus deputata.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 17.00

🟣 Rada Supremă a adoptat o lege privind răspunderea penală pentru postările pe rețelele de socializare despre mișcarea trupelor. Pentru publicarea informațiilor despre armata ucraineană persoanele riscă de la cinci la opt ani închisoare, iar pentru difuzarea unor astfel de informații pentru a ajuta Rusia, persoanele riscă de la opt la 12 ani, transmite currenttime.tv.

🟣 Armata rusă a luat ostatici pe primarii a 14 orașe din Ucraina. În același timp, Federația Rusă dorește ca schimbul de prizonieri să aibă loc numai în condiții de paritate, transmite unian.net.

„Aici, Rusia cere paritate, grăniceri pentru grăniceri, marinari pentru marinari și am o întrebare logică: «Pe cine îi vom schimba pe primarii, dintre care sunt deja 14 ținuți ostatici de Rusia?”», a declarat viceprim-ministra Ucrainei.

🟣 Comitetul Internațional de Salvare (IRC) avertizează că Ucraina se confruntă cu o criză sanitară catastrofală, deoarece atacurile asupra spitalelor și a convoaielor sanitare limitează accesul la servicii și resurse medicale care salvează vieți.

🟣 Pe 25 martie, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost chemat la Ministerul de Externe al Rusiei. Acestuia i s-au cerut explicații cu referire la protestul care a avut loc în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău. Mai multe detalii vezi aici!

🟣 Vezi aici lista iahturilor confiscate în UE de la oligarhii ruși.

🟣 Rusia a confirmat că în Ucraina au decedat peste 1 300 de soldați ruși. Partea ucraineană declară că în acest război au decedat peste 16 000 de soldați ruși. Mai multe detalii vezi aici!

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 14.00

🟣 Doi deputați locali, un ex-primar și un polițist din orașul Izium au trecut de partea rusă. Aceștia oferă informații despre militarii ucraineni, despre membrii brigăzii de apărare teritorială.

🟣 Recep Tayyip Erdoğan nu va oferi Ucrainei sistemele de apărare aeriană S-400.

„Această temă este închisă pentru noi”, scrie haberturk.com.

SUA au discutat cu Turcia, țară NATO, despre un eventual ajutor militar Ucrainei sub formă de sisteme de apărare S-400.

🟣 În această dimineață, spitalul orășenesc din Harkiv a fost bombardat. În apropierea clădirii nu se afla infrastructură militară ucraineană. Potrivit poliției locale, în urma atacului au decedat patru persoane și șapte oameni au fost răniți.

🟣 Pierderile armatei ruse în prima lună de război. Au decedat peste 16 000 de soldați, 1 625 de mașini blindate au fost distruse, 115 avioane de luptă și 129 de elicoptere au fost doborâte, 291 de sisteme de artilerie, 561 de tancuri au fost distruse și multe alte tehnici militare.

Federația Rusă nu recunoaște cifra decedaților anunțată de Ucraina. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, până în prezent, au decedat 498 de soldați.

🟣 Președintele ucrainean, Volodâmâr Zelenski, a semnat un decret prin care conferă statutul de „Erou” pentru alte patru orașe:
# orașul Bucea (regiunea Kiev);
# orașul Irpin (regiunea Kiev);
# orașul Nicolaev (regiunea Nicolaev);
# orașul Ohtârka (regiunea Sumî).

Vă amintim că, pe 6 martie, Zelenski a oferit statutul de „Oraș Erou” altor cinci orașe. Este vorba despre Harkiv, Cernihiv, Mariupol, Hostomel, Volnovaha.

🟣 De la începutul războiului, Federația Rusă a lansat peste 1 200 de rachete pe teritoriul Ucrainei, însă doar 39 % dintre ele au atins ținta, restul au fost doborâte de sistemele de protecție aeriană sau au zburat în direcții necunoscute.

UNIAN.ua

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 11.00

🟣 În urma bombardamentelor, un depozit de petrol din Kalânivka a luat foc. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

🟣 La Mariupol, în incinta centrului comercial Metro, soldații ruși au deschis sediul partidului rus „Rusia Unită”. Despre aceasta a anunțat Consiliul Local Mariupol.

🟣 Pe 24 martie, armata ucraineană a distrus 12 tancuri, aproximativ 20 de vehicule blindate, nouă sisteme de artilerie, două avioane și două drone. Totodată, armata rusă a pierdut peste 200 de militari. Despre aceasta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

🟣 Procuratura Generală din Ucraina anunță că, de la începutul războiului, în țara vecină au murit 135 de copii.

🟣 Cel puțin 1 035 de civili ucraineni au murit de la începutul războiului în țara vecină, iar alții 1 650 au fost răniți. Despre aceasta a anunțat Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

🟣 Finlanda a anulat trenurile de pasageri către Rusia. Acestea nu vor circula începând cu 28 martie. Potrivit lui Tytti Tuppurainen, ministrul pentru afaceri europene și management al proprietăților din Finlanda, exploatarea în continuare a trenurilor Allegro este „nerezonabilă”, scrie meduza.io.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 8.0

🟣 Germania nu va plăti pentru gaz și petrol în ruble. Cancelarul german Olaf Scholz a menționat că contractele de furnizare prevăd plata în dolari sau euro.

„Peste tot există contracte rigide în care moneda în care se face plata face parte din contract. Și asta funcționează acum. Și există mai ales euro sau dolar. Trebuie să pornim de la asta”, a declarat Scholz la o conferință de presă la Bruxelles, după întâlnirea liderilor G7.

Cancelarul a adăugat că sancțiunile adoptate de UE împotriva Federației Ruse au fost pregătite cu atenție, țările discutând cu atenție care sancțiuni ar avea cel mai mare efect.

„Vedem că aceste măsuri sunt foarte eficiente și le dezvoltăm în mod constant în continuare, încercând să împiedicăm ocolirea lor. Cu toate acestea, a fost o decizie foarte conștientă ca, din cauza structurii economice care există și a dependenței foarte mari a unor țări de anumite importuri de petrol, gaze sau cărbune, să nu facă aceste importuri parte a regimului de sancțiuni”, a explicat Scholz.

🟣 La o lună de la începutul războiului, 4,3 milioane de copii au fost nevoiți să-și schimbe locul de trai. Aceasta este una dintre cele mai rapide deplasări de copii pe scară largă de la cel de Al Doilea Război Mondial până în prezent, informează UNICEF.

„Astfel de strămutări ar putea avea consecințe de durată pentru generațiile viitoare. Copiii care fug de război în Ucraina sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut de trafic și exploatare de persoane”, scrie organizația.

Totodată, infrastructura civilă, precum instalațiile de apă și canalizare, a fost afectată. Până la 24 martie, aproximativ 1,4 milioane de persoane nu au avut acces la apă sigură, în timp ce 4,6 milioane de persoane aveau acces limitat la apă.

🟣 Australia și Japonia au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Australia a inclus în lista de sancțiuni 22 de „propagandişti și promotori ruşi ai dezinformării” (printre ei se regăsește redactora-şefă a RT Margarita Simonean şi prezentatoarea TV Olga Skabeeva), precum şi Aleksandr Lukaşenko, fiul său cel mare Viktor şi soţia sa Galina.

Japonia a extins măsurile restrictive impuse anterior pentru alte 81 de organizații și 25 de persoane din Rusia (printre aceștia se numără rude ale secretarului de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, șeful Rosneft, Igor Secin, și șeful Rostek, Serghei Cemezov). În plus, țara a interzis exportul de bunuri de lux în Rusia.

🟣 UE s-a angajat să înființeze un fond special pentru reconstrucția Ucrainei.

„Ținând cont de distrugerea și pierderile enorme suferite de Ucraina din cauza agresiunii militare a Rusiei, UE se angajează să sprijine guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor urgente ale statului și, după război, pentru a reconstrui o Ucraine democratică”, se arată în documentul emis de UE.

Potrivit estimărilor KSE, daunele aduse infrastructurii din cauza invaziei ruse din 24 februarie până în prezent s-au ridicat deja la 62-119 miliarde de dolari. Pierderile bunurilor populației, ale obiectelor de infrastructură socială și medicală sunt estimate până la 10 miliarde de dolari.

🟣 În timpul nopții, în Ucraina a fost raportată o explozie puternică și un incendiu în apropiere de Kiev, atacuri în zona Dnipro (fostul Dnipropetrovsk) și în Harkiv.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente