(doc) Încălcările de până la 5 000 de lei admise de antreprenori nu se vor solda cu amendă, ci cu avertizare

avertizare
Foto: alaiba.md

Deputații au votat în lectură finală  proiectul de lege care prevede majorarea de la 1 000 la 5 000 de lei pragul încălcărilor admise de către antreprenori, care vor fi considerate încălcări nesemnificative. Iar pentru persoanele fizice pragul a fost majorat de la 100 la 500 de lei. Asta înseamnă că pentru încălcările de până la 5 000 de lei (în cazul antreprenorilor) și până la 500 de lei (în cazul persoanelor fizice), se va aplica doar avertizare, și nu amendă.

„Scopul prezentului proiect de lege este de a diminua semnificativ povara administrativă asupra antreprenorilor și de a asigura proporționalitatea aplicării sancțiunilor fiscale”, se arată în proiectul de lege votat de deputați.

Sintagma „100 de lei” se va substitui cu sintagma „500 de lei”, iar sintagma „1000 de lei” se va substitui cu sintagma „5 000 de lei”.

În acest sens se propune ridicarea pragului financiar care definește încălcările fiscale nesemnificative, astfel eliminându-se aplicarea amenzilor pentru încălcările de până la 5 000 de lei pentru antreprenori și până la 500 de lei pentru cetățeni. Conform art. 235 alin. (11) Cod fiscal, încălcările nesemnificative prevăd doar aplicarea avertizărilor și nu sunt prevăzute sancțiuni pecuniare (care se referă la bani).

Taguri: #Parlament2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente